Ericssoningenjör: ”FoU är motorn i ett företag”

2018-06-21 06:00  

Antalet FoU-anställda på Ericsson har minskat på senare år. Men nu satsar bolaget på att nyanställa för att förstärka inom 5g. Preeti Nagarajan är en av tusentals Ericsson-ingenjörer som jobbar med FoU.

Preeti Nagarajan började som trainee och har nu arbetat på Ericsson i tolv år. Hela tiden har hon ägnat sig åt forskning och utveckling i olika roller.

– FoU är viktigt för mig, det var ett val som jag gjorde aktivt. Det är en fantastiskt givande roll, att kavla upp ärmarna för att ta Ericsson till en ledande position.

Läs mer: Ericsson störst på forskning och utveckling i Sverige

Ny Teknik har kartlagt hur många som jobbar med FoU på de största svenska bolagen. Kartläggningen visar att på 33 företag jobbar över 40 000 personer med forskning och utveckling i Sverige. Preeti Nagarajan är en av dem.

Hon ser Ericssons egen FoU som en motor.

– Och den motorn måste vara väloljad och väl omhändertagen.

I dagsläget är Preeti Nagarajan ansvarig för radioutveckling och leder en grupp om 3 000 FoU-ingenjörer som jobbar med radio- och inomhusprodukter.

Hennes arbete spänner från övergripande frågor av strategikaraktär till detaljfrågor, om till exempel en komponent inte fungerar som den ska.

– Det är fantastiskt roligt. En dag liknar inte den andra, säger hon.

Preeti Nagarajan har en nyckelroll i Ericssons satsning på 5g, nästa generations mobilnät som ska vara snabbare och klara större datamängder än föregångaren, 4g.

Läs mer: Bolaget som har ökat mest i Sverige

Sedan 2015 har Ericsson byggt radioutrustning som är anpassad för 5g. Dagens komponenter ska klara den nya mobilstandarden genom att programvara installeras på distans.

– Den utrustning som vi jobbar med är anpassad för alla standarder samtidigt, hela vägen från 2g till 5g, säger Preeti Nagarajan.

Ericsson satsar också på att ta fram bredbandig radioutrustning som klarar multipla frekvensband, vilket innebär att varje produkt kan ta emot eller sända i flera frekvensband.

– Då behöver en operatör inte ha en radio per band och kan minska sina kostnader, säger Preeti Nagarajan.

Här ser Ericsson ett behov av att förstärka bemanningen med ny kompetens. Preeti Nagarajans grupp som ägnar sig åt radioteknik ska fortsätta växa. Bolaget som helhet vill hitta nya ingenjörer att anställa med kompetens inom bland annat artificiell intelligens och iot, sakernas internet.

Samtidigt har Ericsson gjort kraftiga neddragningar utanför FoU-området. Under de senaste tio åren har bolaget minskat sin totala personalstyrka i Sverige från 20 000 till 14 000.

Och krisen för Ericsson är långt ifrån över. Förra året gjorde bolaget en brakförlust på 38 miljarder kronor. I början av 2018 tvingades bolaget till nedskrivningar om 14 miljarder kronor. Första kvartalet i år noterade bolaget ännu en förlust, om än mindre än förväntat.

Men 5g-satsningen ser försiktigt lovande ut. Få kontrakt har hittills kommit ut på marknaden, men Ericsson har landat fem. I början av mars uppgav Ericsson att bolaget hade lagt beslag på halva 5g-marknaden.

Nyligen fick också Ericsson ett rejält lån från Europeiska investeringsbanken som stöd för utveckling och innovation inom bland annat 5g. Huvuddelen av verksamheten kommer att äga rum i Sverige.

Preeti Nagarajan är optimistisk inför Ericssons möjligheter i 5g-kapplöpningen.

– Vi har redan 39 olika överenskommelser med operatörer om tester för 5g. Och det här är bara början. Vår utvecklingshastighet går jättefort nu. Det kommer att bli jättekul, säger hon.

Preeti Nagarajan trivs på Ericsson, framför allt för att hon upplever att bolagets värderingar stämmer överens med hennes egna.

– Det är jag så nöjd med. Det är viktigt för mig att man visar respekt för alla man jobbar med och försöker få alla att hjälpa andra att lyckas. Och det finns i Ericssons dna.

Preeti Nagarajan

Ålder: 39 år.

Bor: Sundbyberg.

Utbildning: Civilingenjör i elektronik och kommunikationsteknik.

Bakgrund: Uppvuxen i Indien, utbildad i Indien och USA, där hon träffade sin svenske make.

Titel: Ansvarig för radioutveckling.

Familj: Maken Guha Chandrasekaran, två söner, 9 och 6 år.

Fritidsintressen: Läser (mest faktaböcker), lyssnar på musik (har ofta hörlurarna på även på Ericssonområdet), arbetar i trädgården och lagar mat.

Standard för 5g klar

Den globala samarbetsorganisationen 3GPP – där Ericsson är en nyckelspelare – enades i mitten av juni 2018 om en fristående standard för 5g-tekniken.

5g-standarden innehåller de krav på högre hastigheter, massiv maskinkommunikation och låg fördröjning som telekom- och mobilindustrin i nästan ett decennium sagt ska revolutionera digitaliseringen, inte minst vad gäller industriella tillämpningar.

Ericsson meddelade kort efter beskedet från 3GPP att de tillsammans med Intel och China Mobile genomfört ett lyckat interoperabilitetstest baserat på den fristående standarden. Ett sådant test går ut på att demonstrera att flera system från olika tillverkare fungerar tillsammans.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt