Specialpatroner för 3d-vapen

2014-11-07 08:16  
Hylsorna är grova och så långa att de fungerar som en pipa. Foto: Michael Crumling

Nu finns instruktioner om hur man tillverkar egen ammunition till 3d-utskrivna vapen.

På 18 månader har vapen tillverkade med 3d-skrivare gått från science-fiction till att bli en egen subkultur, skriver Wired.

Ritningar och instruktioner för skrivarna finns att ladda hem via webben för den som vill tillverka egna vapen. Men dessa vapen har för det mesta en stor svaghet. Den plast som används för utskrifterna är inte speciellt lämplig för att omsluta explosioner.

Men nu har den amerikanske teknikern Michael Crumling utvecklat ammunition som är specialanpassad för 3d-vapen. På sin websajt visar han hur man själv kan tillverka den.

Hylsan av stål med tjocka väggar tillverkas i en enkel svarv och fylls med krut och en kula som placeras en bit in i hylsan som fungerar som en kort pipa. Vid avfyrning tas då den mesta av kraften upp av hylsan och inte av plastvapnet.

- Då kan ett hemgjort vapen avfyras gång på gång utan att plastmaterialet spricker eller deformeras, säger Michael Crumling till Wired.

- Det här är en byggsten för framtida 3d-vapen som gör det möjligt att tillverka automatvapen.

Men en patron tar lång tid att tillverka, omkring en timme. Efter ett skott kan den emellertid återanvändas och laddas på nytt.

Anledningen till att Michael Crumling berättar om sin ammunitionen är för att visa att det är möjligt. Han har för tillfället ingen avsikt att sälja sina patroner.

- Men om tillräckligt många vapenentusiaster vill köpa kanske jag ändra mig och söker tillstånd för tillverkning.

Jan Melin

Mer om: 3D-skrivare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer