Så kapar hörlurarna bruset

2018-02-09 12:36  

UNDER SKALET. Ny Teknik har lyft på kåpan och granskat tekniken i brusreducerande hörlurar.

Hörlurarna uppfanns redan 1919 av amerikanen Nathaniel Baldwin. Hans innovation kan ses som någon slags primitiv föregångare till hörlurarna vi ser i dag.

I webb-tv-programmet Under skalet tittar Ny Teknik in i ett par moderna trådlösa och brusreducerande hörlurar – och konstaterar att mycket har hänt sedan 1919.

– Väldigt bra ljud, man hör alla höga och låga toner. Man verkar inte kunna höja för mycket, så att ljudet blir dåligt, utan hörlurarna säger ifrån, säger Cecilia Dahlgren, en av programledarna.

– Men har man noise cancelling så har man inte heller samma behov av jättehögt ljud, säger Jan Herrlin, den andra programledaren.

Noise cancelling, en brusreducering, är en fiffig funktion man kan få i dagens hörlurar. Omvärldens ljud når inte dina öron, utan det är bara du och ljudet från dina hörlurar. Men hur fungerar tekniken?

Den brusreducerande funktionen bygger på att hörluren har en mikrofon som jobbar. Den tar in störljud och reverserar sedan det. Eller egentligen har den två mikrofoner. En som fångar upp utljudet och en som fångar inljudet.

– Mikrofonen fångar upp de fula ljudvågorna utifrån, elektroniken gör sedan en motsvarande våg som skickas ut i hörluren. Summan av båda kommer alltså hela tiden att bli noll, säger Jan Herrlin. Därför är det tyst när du tar på dig hörlurarna.

För att hålla helt tätt krävs däremot inga smarta tekniska lösningar, utan där är det fysikens lagar som gäller. Kammaren till högtalaren måste vara helt tät. Börjar den läcka så kommer också ljudkvaliteten att bli sämre. I hörluren som testades i avsnittet var lösningen ganska enkel: mycket lim.

– Det krävs mycket design för att få till en snygg produkt och ändå fungera ljudmässigt, konstaterar Cecilia Dahlgren.

Under skalet

Ny Tekniks webb-tv-program där vi öppnar tekniska prylar och tittar inuti. Se programmen på nyteknik.se/underskalet

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer