Nu kommer BankID till alla Huaweis telefoner

2020-01-21 11:37  
Foto: Alex Tai och TT

När Huawei svartlistades av USA försvann möjligheten att köra många appar på nya mobiler som höstens flaggskepp Mate 30 Pro. Men nu satsar bolaget på att öka utbudet i sin egen appbutik – med bland annat BankID.

Uppdatering: Huawei uppger i ett mejl till Ny Teknik att BankID endast kommer att fungera på de modeller som säljs i Sverige. Den som importerar en telefon som inte säljs på den svenska marknaden, till exempel Mate 30 Pro, kan inte räkna med att använda BankID.

Sedan den amerikanska svartlistningen får Google inte längre samarbeta med Huawei. Det betyder i praktiken att mobiler som lanserats efter sommaren inte får säljas Googles tjänster inbyggda – och eftersom många Android-appar kräver dessa tjänster för att fungera försvinner en stor del av apputbudet.

För svensk del innebär det att kritiska appar som Swish och BankID inte finns tillgängliga på Huaweis senaste flaggskepp Mate 30 Pro. Mobilen har därför inte heller lanserats här.

Läs mer: Vill du veta allt om 5g? Här är jätteguiden

Men nu gör Huawei en storsatsning på att utöka utbudet i sin egen appbutik AppGallery. I ett pressmeddelande uppger telekombolaget att många nya appar är på väg, bland annat just mobilt BankID.

– För oss är det viktigt att BankID finns på de mobiltelefoner som användarna vill ha och att merparten av Sveriges befolkning kan nyttja BankID. [...] Det är användarna som väljer vilka mobila enheter de vill använda och BankID stöttar de marknadsledande teknikplattformarna på den svenska marknaden. För de i Sverige som hämtar sina appar via Huawei AppGallery är det viktigt att vår app även finns där, säger Mats Appelgren som är produktchef på Finansiell ID-Teknik, som sköter utvecklingen av BankID, i ett pressmeddelande.

Huawei uppger för Ny Teknik att appen ska finnas tillgänglig i AppGallery inom 1-2 veckor. I dagsläget vill bolaget inte kommentera något kring vilka andra svenska appar som är under utveckling.

Läs mer: Test: Fairphone 3 – ”Har hjärtat på rätt ställe – men en rejäl akilleshäl”

”Vi har en dialog med många viktiga appleverantörer på den svenska marknaden och ser att intresset är stort för att vara med. Det tillkommer nya appar hela tiden men eftersom BankID är en förutsättning för många andra appar har vi valt att kommunicera den redan innan den är publik", skriver Huaweis presschef Sofia Björnerfors i ett mejl til Ny Teknik.

Ett större utbud i den egna appbutiken skulle kunna bädda för att nyare mobiler som Mate 30 Pro kan börja säljas i Sverige, men Huawei vill i nuläget inte säga om eller när en sådan lansering skulle kunna ske.

Simon Campanello

Mer om: Huawei Bank-ID

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer