Nasa hoppas väcka liv i Opportunity på Mars

2018-09-17 11:50  

Extremvädret har blåst över – på Mars. Det ger Nasa nytt hopp om att kunna väcka sin sovande tonåring Opportunity.

Åtminstone hoppas USA:s rymdstyrelse att sonden med smeknamnet "Oppy", som sändes i väg till den röda planeten 2003, bara gått ner i viloläge. Den hördes senast av i början av juni, då en jättelik sandstorm börjat blåsa upp.

Stormar på Mars varar ofta i flera månader, och kan omfatta hela planeten. Och mörka skyar gör att solcellsdrivna Opportunity drabbas av strömavbrott.

Läs mer: Nasas Curiosity fotograferade mystisk struktur på Mars yta

Men nu visar Nasas mätningar att himlen åter är klar över Meridiani-slätten, där Oppy när kontakten bröts var ute och letade bland annat efter spår av liv på Mars.

45 dagar

"Solen bryter igenom diset över Ihärdighetsdalen (Perseverance Valley), och snart finns det tillräckligt med solljus för att Opportunity ska kunna ladda batterierna", säger projektledare John Callas enligt en uppdatering på Nasas webbplats.

Callas förklarar att man nu inleder en period med intensiva kontaktförsök, flera kommandon skickade till Oppy varje dygn, i hopp om att väcka det 15-åriga maskineriet ur viloläget.

Läs mer: Nya rekordet: Opportunity rullar på efter 5 000 dagar på Mars

Aktionen ska pågå i 45 dygn. Har man inte fått kontakt då kanske Nasa måste dra slutsatsen att Opportunity har fått irreparabla skador i stormen.

Funkar vykort?

Den går i så fall samma öde till mötes som tvillingsonden Spirit, som landades på andra sidan Mars ungefär samtidigt 2004. Spirit körde fast i sanden 2009, och slutade kommunicera med jorden året efter.

Men än lever hoppet, och rymdmyndigheten drar sig inte för att ta hjälp av allmänheten. På Twitter uppmuntras kreativa sätt att väcka sonden, under hashtaggarna #WakeUpOppy och #OppyPhoneHome.

Läs mer: Mars kan ha haft miljö med hav och liv

Och om alla andra varianter går bet kanske ett hederligt vykort funkar? Nasa har skapet en speciell webbsida där man kan skicka ett sådant till Opportunity.

Mer om: Nasa Mars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer