Luft i elementet och ström i badet?

2004-03-23 23:00  
ny löpsedel
? Vad händer om man tappar en elektrisk apparat, exempelvis en hårtork, ner i badkaret är man badar?

!
En våt människokropp är en ganska bra ledare jämfört med rent vatten, vilket gör att en betydande del av strömmen går via personen i badet på sin väg mot jord. Så lite som en tiondels ampère kan vara tillräckligt för att döda en människa. Det är långt mindre än vad som krävs för att säkringen skall lösa ut.

Läsaren avrådes bestämt från att söka fastställa risken med en hårtork i badkaret empiriskt!
Clas-Henrik Gustafsson,
Tumba

Luft i ledningarna talade vi om i förra numret. Här är fler synpunkter:

Öppet expansionskärl på vinden.
Inte bra.
! Slå ett slag för alla oss villaägare som har vattenburen värme med öppet expansionskärl. Problemet är att vattnets syresätts i expansionskärlet, precis som ni har tagit upp i Teknikfrågan. Detta resulterar i en sörja i botten på radiatorerna (magnetit?) som kan täppa till systemet. Radiatorerna rostar dessutom sönder, som i mitt fall. Jag har letat med ljus och lykta efter en någotsånär praktisk lösning för att reducera den fria vattenytan i expansionskärlet. Men alla förslag har en eller annan nackdel, inte minst beroende på att "kryckan" för överlopp ute på taket måste ha fri öppning om systemet kokar.
Conny Ohlsson

! Boven till luft i radiatorerna är för lågt tryck (låg nivå) i expansionskärlet. En radiatorventil har ett tryckfall på 8-10 Kpa (80-100 mm vp), och om trycket vid ventilens inlopp är lägre, kommer luft att sugas in genom ventilspindeln när ventilen är öppen. Tryckfallet över ventilen erfordras för att en stängd ventil inte skall påverka flödet i de öppna ventilerna.
Bernt-Erik Nyberg,
Alingsås

Nästa fråga handlar om vindkraft:

? Varför snurrar alla vindkraftverk åt samma håll? Står man med vinden i ryggen och betraktar ett vindkraftverk så snurrar rotorn medurs. Är detta en branschstandard, eller är det skillnad i verkningsgrad beroende på åt vilket håll turbinen snurrar?
Per Axelsson

Skicka in svar och nya frågor till teknikfragan@nyteknik.se

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer