Londons fettberg får en andra chans

2017-09-20 09:28  

Den har ställt till stora problem i Londons avloppssystem – men nu ska den 130 ton tunga fettklumpen komma till nytta.

Rengörningsarbetare i London hittade förra veckan en fettklump om 130 ton i avloppssystemet.

Fettberget som består av bland annat matfett och sanitära produkter har kloggat igen ett avlopp från den viktorianska tiden i stadsdelen Whitechapel. Enligt ingenjörer som är inkopplade i fallet kommer det att ta flera veckor att få bort den 250 meter långa proppen.

– Detta fettberg är nog något av det största vi någonsin sett. Det är ett monster och det kommer att krävas många maskiner och mycket mankraft för att få bort det, eftersom det har satt sig så hårt, sa Matt Rimmer på Thames Waters avfallsenhet, i förra veckan.

Läs mer:

Läs mer: Snart kan du köra bilen på kaffesump

Men även om man är ett irriterande fettberg så förtjänar man en andra chans. Nu ska den nämligen komma till nytta och bli till biobränsle, skriver Livescience.

Så fort den cementliknande klumpen är borta från avloppssystemet så ska den omvandlas till 10 000 liter biodiesel, uppger Thames Water, byrån som har till uppdrag att ta bort klumpen.

– Även om de är våra värsta fiender, och att vi helst av allt vill utrota dem, så är lösningen att omvandla fettbergen till biodiesel en mycket bättre lösning för alla, säger Alex Saunders som arbetar på byrån.

Viktor Krylmark

Mer om: London Biodiesel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer