Jordade och ojordade kontakter

2011-10-04 23:00  

Varför passar jordade kontakter i ojordade uttag men inte tvärtom?

Fråga:

Jordade kontakter  passar  i såväl jordade som ojordade uttag. Ojordade kontakter passar däremot inte i jordade uttag, enbart ojordade.

Varför är det så? För mig verkar det vettigare om det var tvärtom. Min gamla lödkolv har ojordad kontakt.

Martin Fabian

Svar:

Det finns en anledning till detta, som i dag får ses som en historisk kvarleva.

Utrustning med den gamla ojordade kontakten har inte tillräckligt god isolation för att få användas på ställen där det även tidigare alltid krävdes jordade uttag. Därför passar ojordade kontakter inte i jordade uttag.

Utrustning som i dag saknar skyddsjordning måste ha dubbel isolering, och ska då ha den platta kontakten som passar i alla uttag. Därmed inte sagt att all utrustning med platt kontakt får användas överallt. Användaren måste känna till var han får använda en viss utrustning.

På platser, där det förr fick sättas upp ojordade uttag, fick man dock använda skyddsjordade apparater utan att skyddsjorden anslöts. Det är därför som skyddsjordade kontakter passar i ojordade uttag.

I dag sätts alltid jordade uttag upp vid nyinstallation och ombyggnad.  Ojordade apparater ska ha dubbel isolering och vara försedda med en platt kontakt. Ojordade uttag och kontakter av den gamla typen finns fortfarande kvar i handeln, men får bara användas för att byta ut trasiga uttag/kontakter i befintliga installationer och på gamla apparater.

Arne Karlsson

Svar:

Martins lödkolv verkar vara av modell äldre med den gamla runda, ojordade kontakten. Fram till 1994 var dessa kontakter vanliga och tillåtna i svenska hushåll, men sedan dess skall alla nya installationer utföras med jordade uttag. Samtidigt har det införts två nya ojordade standardkontakter – den platta Eurokontakten för mindre effekter och en rund kontakt som har utfrästa spår som passar i jordade uttag. Bara dessa kontakter får användas i jordade installationer. De betyder att apparaten är konstruerad med en felsäker dubbel isolering så att höljet under inga omständigheter kan bli strömförande.

Äldre apparater som var tänkta att användas i en ojordad miljö hade inte dessa strikta krav på felsäker isolering, för även om höljet skulle få kontakt med en av ledningarna skulle det inte finnas en risk för användaren att själv få kontakt med jord eller den andra ledningen i kontakten. Även tidigare fick ju ojordade uttag bara installeras i rum där både golvet och alla metalliska föremål inte hade kontakt med jord. I kök och badrum hade man jordade uttag långt innan 1994 i Sverige. Av samma anledning får det inte finnas både jordade och ojordade uttag i samma rum.

Men hur är det med tvärtom: med jordade stickkontakter i ojordade ­uttag? Här gäller samma sak som ovan. Visst finns det risk att användaren tar i höljet på en apparat med jordad kontakt som vid en defekt kan bli strömförande. Men eftersom ojordade uttag bara får finnas i helt ojordade installationer, platser där det inte finns risk för att användaren får en tillräcklig bra kontakt till jord som kan leda till en dödlig strömstöt.

Mitt tips till Martin är att slänga den gamla lödkolven och skaffa en ny.  Antingen med jordad eller ojordad stickkontakt.

Uwe Zimmermann, Uppsala

Två nya frågor att klura på:

Fråga:

Hur fyller man bromssystemen på bilarna i fabriken utan att behöva lufta varje hjul?

Bernt-Erik Nyberg, Alingsås

Fråga:

Lönar det sig att sätta in en mindre fläkt i tvättstugans torkrum som ventilerar ut fukten utomhus? Då kunde vi begränsa användningen av radiatorn. Är det någon idé att installera någon typ av fuktavkännare som stannar fläkten när tvätten är torr?

Jan Andersson, Eskilstuna

Skicka in era svar och nya intrikata frågor till teknikfragan@nyteknik.se

Det är ni,  kära läsare, som både frågar och svarar i Teknikfrågans spalter.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer