Jeff Bezos flyger till rymden – och tar med sig brorsan

2021-06-07 16:21  

Rymdbolaget Blue Origin gör sin jungfrufärd den 20 juli. Och det är inte vilka som helst som ska åka med, två platser går nämligen till Jeff Bezos och brodern Mark.

Det var sedan tidigare känt att Blue Origin skulle göra sin första rymdfärd den 20 juli, men inte vilka som skulle delta.

I ett inlägg som Jeff Bezos har lagt ut på Instagram skriver Amazongrundaren att han har drömt om att resa ut i rymden sedan han var fem år. I ett tillhörande klipp syns hur Bezos, iklädd cowboyhatt och solglasögon, frågar en förvånad broder om han vill följa med till rymden.

”Jag trodde inte ens att han skulle vara med på den första resan. När han frågade mig blev jag helt häpen”, svarade Mark Bezos, som till vardags jobbar med stiftelsen Bezos Family Foundation och som brandman.

Läs mer: De ska utveckla en rymdraket som drivs av en kärnreaktor

Färdas till Karmanlinjen för att sedan vända

Bröderna kommer att flyga i Blue Origins återanvändbara rymdfärja New Shepard. Rymdskeppet kommer att ta dem till gränsen mellan jordens atmosfär och rymden, även kallad Karmanlinjen, drygt 10 mil över jordens yta. Där kommer den delen av rymdskeppet där passagerarna sitter att skiljas från raketen. Om allt går som det ska kommer rymdfararna att uppleva tyngdlösheten och kunna se jorden utifrån en stund, för att sedan landa säkert i Texas, USA, med hjälp av fallskärmar.

Läs mer: Spacex bygger Nasas nästa månlandare: ”En ära”

En plats på rymdfärden auktioneras ut

Rymdfärjan har plats för sex personer, men det är oklart hur många som kommer att åka med på den första turen. Förutom bröderna Bezos kommer även en plats att gå till vinnaren av en onlineauktion, där det högsta budet i skrivande stund är uppe i drygt 23 miljoner kronor.

Jeff Bezos är förutom Blue Origin mest känd som grundare och vd för Amazon. Han kommer dock att lämna den senare posten den 5 juli, till förmån för Andy Jassy. Bezos har länge varit världens rikaste person, men beroende på fluktuerande aktiekurser har den franska affärsmannen bakom lyxvaruimperiet LVMH, Bernard Arnault, tagit över förstaplatsen.

Henning Eklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer