Här är vad som orsakade jordens värsta massdöd

2018-12-11 11:06  
Foto: Sayyid Azim

Vi vet att det var klimatförändringar på grund av vulkanisk aktivitet som ledde till det som kallas historiens värsta massdöd. Nu har forskarna fått fram fler detaljer om det som nästan utraderade livet på jorden.

Upp till 70 procent av alla landlevande arter och omkring 96 procent av de havslevande arter utraderades i det som kallas perm-trias-utdöendet. Det största massutdöendet i Jordens historia som inträffade för omkring 252,3 miljoner år sedan.

Forskarna har redan kommit fram till att det var klimatförändringar på grund av en utdragen vulkanisk aktivitet i Sibirien som orsakade massutrotningen. Utbrottet vräkte ut så mycket sotpartiklar i atmosfären att solljuset blockerades, ozonlagret tunnades ut och syramättat regn föll över planeten.

Nu kan experterna visa mer detaljerat vad det var som hände med de havslevande djuren.

Havsdjuren kvävdes till döds

Temperaturökningen på grund av klimatförändringarna fick havsdjurens metabolism att accelerera vilket ökade deras behov av syre – samtidigt som den ledde till att haven blev mer syrefattiga. De havslevande arterna kvävdes till döds.

Läs mer: Det här var värsta året att leva för människan

– Det här är första gången vi har gjort en mekanistisk förutsägelse om vad som orsakade utrotningen som kan testas direkt med fossiler, vilket också gör det möjligt för oss att göra förutsägelser om orsaker till framtida utrotning, säger oceanografen Justin Penn vid University of Washington, enligt Science Alert.

Kan förutspå framtida klimatförändringar

Forskarteamets datasimulation, som har presenterats i Science, visar hur förhållandena på jorden förändrades innan och under perm-triasutdöendet. Och vi ser en liknande atmosfärisk uppvärmning i dag, bara mycket snabbare. Varningstecknen inför massdöden visade sig 700 000 år innan den inleddes på allvar och nu har vi möjlighet att göra liknande uträkningar – som bör oroa oss, menar forskarna.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer