Här är glassen som inte smälter (så snabbt)

2017-08-01 15:17  
Foto: Alamy

Sommaren är kort, men tillräckligt lång för att man ska hinna tröttna på uteserveringarnas coverband, närgångna getingar och glassar som smälter alldeles för snabbt. Nu verkar dock det där sistnämnda ha fått sin lösning.

Om du har vägarna förbi Japan i sommar kan du smaka på de nya glassarna från Kanazawa Ice. Enligt den något vilseledande marknadsföringen smälter inte glassarna i sommarsolen. Mer korrekt är att de tycks behålla formen längre än vanligt.

Asahi Shimbun, en av Japans största dagstidningar, uppger att det tar åtminstone fem minuter innan det börjar droppa runt pinnen. Glassen har samma namn som kuststaden där den tillverkas, Kanazawa.

Tricket är att addera polyfenolvätska från jordgubbar till receptet. Polyfenoler är en kemisk ämnesklass som bland annat finns i växter. De har tidigare fått stor uppmärksamhet för sin roll som antioxidanter.

– Polyfenolvätska har egenskaper som gör det svårt för olja och vatten att separeras. En glass som innehåller detta kommer att behålla sin ursprungliga form längre, säger Tomihisa Ota, professor emeritus i farmaci vid universitetet i Kanazawa, till Asahi Shimbun.

Tomihisa Ota upptäckte detta av en slump. Efter den stora jordbävningen 2011 hade jordgubbsodlarna drabbats hårt. När de väl var igång igen ansågs skörden inte vara tillräckligt visuellt attraktiv för att kunna säljas.

Ota bestämde sig för att ge en hjälpande hand genom att utvinna jordgubbarnas polyfenoler till en ny typ av bakelser. En bagare rapporterade att grädden stelnade ”omedelbart” när polyfenolerna tillsattes. Och så föddes idén om en glass som inte smälter (så snabbt).

Peter Ottsjö

Mer om: Antioxidanter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer