Här är de första bilderna på Jupiters jättemåne på decennier

2021-06-09 16:40  

På sin färd runt gasjätten har rymdsonden Juno passerat Ganymedes. Och nu har de första detaljerade bilderna på Jupiters största måne nått jorden.

Nasa sköt upp Juno 2011 med avsikten att rymdsonden skulle lägga sig i en bana runt Jupiter. Efter en förbiflygning av gasjättens största måne har de två första bilderna på Ganymedes från Juno nu nått jorden, rapporterar rymdmyndigheten.

Förra gången en rymdfarkost kom i närheten av Ganymedes var 2000 när Nasas rymdsond Galileo for förbi.

Med en diameter på 5 200 km är månen faktiskt större än Merkurius, även om den bara har hälften av massan. Upplösningen på rymdsondens kamera är ungefär en pixel per kilometer, och de högupplösta bilderna avslöjar detaljer på Ganymedes istäckta yta – från nedslagskratrar till långa strukturer som man tror är tektoniska förkastningar.

Läs mer: Stökigt rymdväder kan stoppa nya månresor

För att ge en komplett bild har "Junocam" fotat en sida av månen och dess frusna vatten med ett grönfilter samt med rött och blått filter  Sondens svartvita kamera, egentligen avsedd för navigation, tog dessutom en bild på månens skuggsida, som badar i det svaga ljuset från Jupiter.

– De förhållanden som rådde när vi fångade bilden på Ganymedes skuggsida var optimala för en kamera som vår Stellar Reference Unit, avsedd för ljussvaga bilder. Det här är en annorlunda del av ytan jämfört mot vad vad Junocam ser i direkt solljus. Det kommer bli kul att se vad de två teamen kan pussla ihop, säger Heidi Becker på Nasas Jet Propulsion Laboratory. 

Förhoppningen är att Juno ska kunna avslöja sammansättningen hos Jupiters månar, samt islager, magnetosfär, jonosfär och strålning. Fler bilder från Ganymedes är att förvänta inom kort.

John Edgren

Mer om: Rymden Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer