Här är allt vi vet om 2020 års nya Iphone 12

2020 års modell av Iphone väntas få ett platt metallband som löper längs mobilens kant. Precis som Iphone 4 hade. Foto: STEFAN GUSTAVSSON / SvD / TT

Här samlar vi de trovärdigaste uppgifterna om 2020 års lansering av Iphone 12.

2020-05-22: Uppgift: hörlurar kommer inte att ingå

Ännu en vecka, ännu en spådom från Iphone-analytikern Ming-Chi Kuo. Den här gången tycks det vara tråkiga nyheter. Ming-Chi Kuo uppger att Iphone 12 kommer att bli den första Apple-telefonen där hörlurar - de trådbundna hörsnäckorna som kallas Earpods - inte följer med på köpet.

Istället sägs Apple erbjuda Iphone 12-kunder de trådlösa motsvarigheterna - Airpods - till ett reducerat pris. Det är oklart om det i så fall skulle gälla både Airpods och de brusreducerande Airpods Pro.

2020-05-12: Iphone 12 får 120-hertzskärm

De två Pro-modellerna av Iphone 12 sägs få 120-hertzskärmar. Det rör sig alltså om den modell som spås få en skärm på 6,7 tum och den modell som spås få en skärm på 6,1 tum. Det låter rimligt, med tanke på att Ipad Pro redan har 120-hertzskärm.

Som vårt test av Oneplus 8 Pro visar ger 120 hertz en ganska markant förbättring av användarupplevelsen. Men det är också en batterislukare och därför tänker Apple bereda plats åt ett 4400 mAh-batteri (för att fortsätta använda Oneplus 8 Pro som referens så har den ett batteri på 4510 mAh).

De här uppgifterna kommer i en ny video från Everything Apple Pro, som uppger att de fått dem från notoriska Apple-läckaren Max Weinbach.

120 hertz i Apples tappning innebär att uppdateringsfrekvensen kommer att vara dynamisk och kan sjunka under 120 hertz om applikationen inte kräver det.

Den billigare och nättare modellen - 5,4 tum sägs det - får nöja sig med 60 hertz. Å andra sidan ryktas det - som vi tidigare rapporterat om - att den får oled istället för lcd.

Fler uppgifter som sprids: Iphone 12 får lidarteknik. Det känns också logiskt. Lidar gjorde Apple-debut med årets Ipad Pro och är en teknik som kan ge bättre augmented reality-upplevelser, ett område som Apple satsar stort på. Vid Iphone 12-lanseringen lär Apple dessutom ha en hel hoper appar som redan har lidarstöd, till skillnad från det magra utbudet just nu.

Utöver allt detta ska Iphone 12 få 3x optisk zoom, bättre Face Id-ansiktsigenkänning och ge bättre resultat vid fotografering i mörker. Om nu uppgifterna stämmer.

 

Uppdaterad 2020-04-14: Designen på Iphone 12-serien kommer att påminna om den hos Ipad Pro, uppger källor för Bloomberg. Alla modeller kan även få stöd för 5g och systemkretsen ska få en rejäl prestandauppgradering för att klara av fler AI- och AR-funktioner.

Med Iphone 11 lanserad riktas blickarna redan mot nästa års mobil från Apple. Vad den kommer att heta vet vi förstås inte eftersom namngivningen fått sig en törn de senaste åren. Men två kvaliciferade gissningar är Iphone 12 eller Iphone 11S.

Efter ett par snarlika modeller verkar Apple nu på väg att göra ett rejält omtag i designen av telefonen, åtminstone om man ska tro den ofta träffsäkra analytikern Ming-Chi Kuo på TF International Securities.

Läs mer: Iphone 11 säljer bättre än väntat

Han uppger att nästa års Iphone kommer att hämta inspiration från omhuldade Iphone 4, rapporterar Macrumours. Specifikt verkar det som att metallramen som går runt telefonens sidor kommer att bli mer platt vilket ger telefonen en lite kantigare känsla. Det ligger också i linje med designen på den senaste versionen av Ipad Pro.

Uppgifterna backas nu av anonyma källor. Åtminstone toppmodellerna i Iphone 12-serien kan få en design som påminner om senaste Ipad Pro, som i sin tur hämtat inspiration från Iphone 5. Mobilen kan få raka kanter i rostfritt stål, uppger två personer med insyn i tillverkningen för Bloomberg.

Samma källor menar att sensorpanelen, eller "notchen", där selfiekamerna sitter kommer att bli något mindre än i tidigare modeller. På sikt uppges Apple vilja fasa ut den helt.

Skärmarna blir större – och mindre

Det kommer åter nya uppgifter om skärmstorleken på Iphone 12. Den här gången är det sydkoreanska ETNews som skriver att alla tre modeller får oled-paneler (i dag är det lcd-skärm på "vanliga" Iphone 11), och att det blir Samsung och LG som levererar panelerna.

Uppgifterna är också eniga med tidigare rykten om att skärmstorleken kommer att justeras. Framförallt skulle basmodellen bli radikalt mycket mindre – från 6,1 tum till 5,4 tum. Det är snäppet mindre än skärmen på en Iphone 8 Plus, men med tanke på hur små skärmkanterna blivit skulle mobilen förmodligen bli väldigt mycket mindre att hålla i.

Om uppgifterna stämmer skulle nästa års Iphone-trio se ut så här:

  • Iphone 12: 5,4 tums oled (Iphone 11 har 6,1 tums lcd).
  • Iphone 12 Pro: 6,1 tums oled (Iphone 11 Pro har 5,8 tums oled).
  • Iphone 12 Pro Max: 6,7 tums oled (Iphone 11 Pro Max har 6,5 tums oled).

Läs mer: Apple lanserar nya Iphone 11 och streamingtjänster

Skärmarna som Apple sägs har beställt från Samsung använder sig av en ny teknik som kallas för Y-OCTA. Det innebär att pekskärmsfunktionaliteten är inbyggd i själva oled-panelen. I dag ligger pekskärmen som en extra panel ovanpå skärmen. Resultatet blir en betydligt tunnare skärm, och därmed i slutänden tunnare mobiler eller med plats för exempelvis batteri.

Fokus på prestanda och AI

Processorerna kommer att få sig ett rejält lyft i Iphone 12-serien, uppger källor för Bloomberg. Fokus kommer framförallt att ligga på att öka hastigheten på de ai-relaterade beräkningar som används bland annat i foto och ansiktsigenkänning, och till att ge högre kapacitet för förstärkt verklighet (ar).

5g-redo?

Ming-Chi Kuo menar att den nya designen skulle kunna ge bättre förutsättningar för mobilens radioantenner, något som i sin tur knyter an till ett flitigt rykte: att 2020 års Iphone kommer att bli Apples första mobil med 5g-stöd. Enligt Kuo kommer alla Iphones som släpps nästa år ha Qualcomms 5g-modem ombord.

Bloomberg uppger i april att alla modeller som släpps till hösten troligen kommer att få 5g-stöd.

Läs mer: ”Apple Arcade är tjänsten som mobilspelen alltid förtjänat”

Ming-Chi Kuo bedömmer också att kombinationen med nya design och 5g-stöd kommer att ge Apple en försäljningsskjuts under 2020. I rena siffror bedömer han att Apple kommer att sälja 85 miljoner mobiler under 2020, jämfört med en prognos på 75 miljoner under 2019.

Touch ID återvänder?

Macrumors kommer med intressanta uppgifter. Apple kan komma att väcka liv i en gammal funktion, nämligen touch-id. Men inte utan att den är uppdaterad. Sajten hänvisar till analytiker från brittiska storbanken Barclays som spår i Apple-kulan. Analytikerna tror att Apple kommer bygga den med så kallad akustisk avläsning, som mäter pulsen genom glasskärmen på telefonen, vilket också Samsung använder sig av i Galaxy S10 och Note 10. Vidare tror de att tekniken kommer täcka hela skärmen.

Om Apple faktiskt väljer att återinföra funktionen återstår att se, men faktum är att många Iphone-fans blev besvikna när den försvann.

Peter Ottsjö

Viktor Krylmark

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer