Förhistoriska grottmålningar föreställer stjärnbilder?

2001-05-23 13:00  
Är detta Skorpionens stjärnbild, målad för 17 000 år sedan i Lascaux-grottan i sydvästra Frankrike?


Grottan i Lascaux i Dordogne-dalen i sydvästra Frankrike innehåller några av världens märkligaste och bäst bevarade förhistoriska målningar. På grottans väggar vimlar elegant utförda hästar, tjurar och andra djur, och mellan figurerna syns ett myller av streck, prickar och fyrkanter. Tecken vars innebörd gick förlorad för sisådär 17 000 år sedan.

Men nu hävdar en fransk forskare vid namn Chantal Jègues-Wolkiwiez att målningarna i Lascaux egentligen föreställer himlavalvets stjärnbilder, rapporterar tidningen Nice-Matin i en stort uppslagen artikel. På samma sätt som uppsalaforskaren Göran Henriksson läser in stjärnbilder och solförmörkelser i Bohusläns hällristningar ser Jègues-Wolkiwiez zodiakens tecken i grottans djurbilder.

Hennes spektakulära teorier har mottagits med stor förtjusning av den arkeologiintresserade allmänheten, men med väckt desto större misstro bland etablerade arkeologer.

Lascaux-grottan hittades av en slump av några unga grabbar hösten 1940. Sedan 1963 är grottan stängd, eftersom det visade sig att fukt och utdunstningar från svettiga besökare hotade att förstöra de ömtåliga pigmenten. I stället har man byggt en kopia av grottan i armerad betong och gips där turisterna får beundra minutiöst utförda kopior av de förhistoriska målningarna. I området längs floderna Dordogne och Vezère finns många grottor och gamla boplatser.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer