Experten: Nej, din vattenflaska är ingen bakteriebomb

2018-06-12 10:36  
”Vatten håller länge, tack och lov” säger experten om att dricka vatten som stått ett tag i en flaska. Foto: Jessica Gow / TT

En öppnad vattenflaska i väskan sedan ett par dagar, går den att dricka i sommarvärmen? Helt okej, enligt experten. Rent vatten i flaska gör oss inte sjuka, även om flaskan har öppnats.

Vem har inte gått och sörplat flaskvatten i sommarhettan, för att sedan stoppa undan den öppnade flaskan i väskan och glömma av den. Men vattnet är helt okej att dricka, även om det gått några dagar, försäkrar Marie-Louise Danielsson Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet.

– Vatten håller länge, tack och lov. Det är ingen större fara om det var rent vatten i flaskan från början.

Men de flesta halsar ur sin vattenflaska. Frågan är om det påverkar bakteriehalten i vattnet.

– Nej, det gör det inte. Men om man ätit något, och det råkar komma matrester i vattnet så kan det lukta unket om det efter ett tag. Då ska man inte dricka det.

Hon tycker dock att man ska byta ut sitt vatten i flaskan då man kan. Men man ska absolut undvika att ta vatten från till exempel sjöar och vattendrag, det kan vara förorenat. Bakterier från avföring från djur eller människor gör oss sjuka.

– Vi har så bra kranvatten i Sverige, som tur är, säger Marie-Louise Danielsson Tham.

Mer om: Vatten Bakterier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer