Därför har Pisas lutande torn inte kollapsat

2018-05-14 15:43  
Det lutande tornet i Pisa. Foto: The Digital Artist / Pixabay

Hur kan det lutande tornet i Pisa ha kunnat stå kvar i århundraden, trots att flera kraftiga jordbävningar har drabbat området? En grupp ingenjörer tror sig ha hittat svaret.

Sexton ingenjörer har tillsammans försökt lösa mysteriet med det lutandet tornet i Pisa, berättar University of Bristol. Hur kan det 58 meter höga tornet med fem graders lutning ha klarat åtminstone fyra kraftiga jordbävningar sedan år 1280?

Forskarna har tittat närmare på befintlig seismologisk, geoteknisk och strukturell data, och tror sig ha hittat en rimlig förklaring till att det lutandet tornet varken har skadats allvarligt eller kollapsat, trots jordbävningarna. Det rör sig om ett fenomen som på engelska kallas dynamic soil-structure interaction, DSSI.

Det är tornets höjd och styva struktur i kombination med den mjuka grund som tornet står på som har gjort att tornet inte har påverkats allvarligt av jordbävningarna, är ingenjörernas slutsats.

”Ironiskt nog kan samma jord som har orsakat lutningen och fört tornet till gränsen för kollaps, vara orsaken till att tornet har överlevt dessa seismiska händelser” säger en av de sexton ingenjörerna, professor George Mylonakis vid University of Bristol, i en kommentar på universitetets hemsida.

Ingenjörernas resultat kommer att presenteras formellt i juni vid en europeisk konferens för jordbävningsteknik i Thessaloniki, Grekland.

Ania Obminska

Mer om: Byggnader

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer