Apples patent kan göra dina trådlösa hörlurar omoderna

2022-03-31 09:39  

Högtalaren fästs på kläderna, och ljudet från den ska bara uppfattas av bäraren. Om Apples patentansökan bär frukt så kan innovationen slå ut alla trådlösa hörlurar.

Bilindustrin har testat att använda neutraliserande ljudvågor för att göra bilstereons musik ohörbar för utvalda passagerare i kupén – enligt samma princip som i hörlurar med aktiv brusreducering. Nu filar Apple på ett liknande trick, men med ett annat upplägg.

Deras ”Wearable device with directional audio” beskriver en liten, bärbar högtalare som kan fokusera ljudet så att det inte uppfattas av omgivningen. Apples patentansökan bygger på beamformning, teknik som bland annat används för att routerns trådlösa signaler bara ska riktas mot enheter anslutna till nätverket istället för att skickas åt alla håll. I det här fallet handlar det om ljud som antingen förstärks eller störs ut beroende på riktning.

I sin patentansökan använder Apple beamformning för att högtalarens ljud inte ska störa omgivningen. Foto: Apple

Högtalaren är tänkt att kunna fästas på kläderna, och skulle då göra trådlösa hörlurar överflödiga i offentliga miljöer. Apple Insider liknar innovationen vid Star Treks kommunikatör, den badge som bärs av seriens besättning. I likhet med trådlösa hörlurar ska Apples Wearable device kunna inkludera mikrofoner.

Läs mer: Här är nyheterna i Android 13

Läs mer: Test: Iphone SE – ”Klår fortfarande Android – med en hårsmån”

John Edgren

Mer om: Hörlurar Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer