Opinion

”UD:s ’svensklista’ behöver en rejäl uppdatering”

Yana Mastylenko-Angner och Mårten Angner och deras son. Foto: Privat
Skärmbild av UD:s webbformulär för svensklistan, samt skärmbild av det sms som skickades ut till svenskar i Ukraina. Foto: Mårten Angner

DEBATT. Vi behöver en svensklista som är mer säker, smidig och interaktiv och tar vara på den information som kommer från oss svenskar som hamnat i utsatta situationer, skriver Mårten Angner, svensk UX-designer som har fått fly från Ukraina.

Jag och min ukrainska fru och vårt barn nekades boarding till vår flight i Kiev på torsdagen den 24 februari när vi försökte lämna landet på flyget. Vi förstod att luftrummet var stängt och när vi lämnade flygplatsen hörde vi de första missilerna slå ner i närheten.

En relevant fråga är så klart varför vi var på plats i Kiev överhuvud taget? UD hade ju redan flera dagar tidigare rekommenderat alla svenskar att resa hem. Svaret på den frågan är inte helt enkel. Eftersom vi har familj i Slavutich en liten stad dryga två timmar norr om Kiev och våra planer var att spendera våren där hade vi ett helt bohag att ta hand om förutom behoven i vår egen familj.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här