”Olika betalningssätt för elbilsladdning kan samexistera”

2021-05-24 09:00  
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

REPLIK. Där parkeringsautomaten tas bort i förmån för en app blir i stället bilisten föremål för olika typer av extra-avgifter i varierande grad, skriver Anton Kaya, Flowbird.

Anders Bäck, Easypark, skriver om ”gårdagens teknik” i sin debattartikel men glömmer ”dagens människor” i sin iver att positionera sig själv och sitt företag. Han verkar heller inte vara medveten om att även kortbetalningar är digitala och kan genomföras med allt från ett betalkort till mobiltelefoner och smarta klockor inte bara på svensk utan global basis.

Att detta skulle låsa infrastruktur och riskera innovationstakten är bottenlösa spekulationer. Tibor Blomhäll bemöter detta påstående på ett bra sätt i sin replik och jämför med bensinstationer där det vare sig förekommer någon låsning av infrastruktur eller innovationstakt.

Vidare tar Anders Bäck rygg på Easyparks största segment i dag, nämligen parkering, och beskriver betalning genom appar som en trend men han utelämnar att där parkeringsautomaten tas bort i förmån för en app blir i stället bilisten föremål för olika typer av extra-avgifter i varierande grad. Detta alltså utöver själva parkeringstaxan som betalades i parkeringsautomaten.

Sveriges kommuner bär ett stort ansvar för detta kostnadsskifte då deras besparing ofta är långt mindre än de avgifter som tas ut av bilisterna som betalar med appar.

Anders Bäck verkar även vara ointresserad av samexistens mellan olika betalalternativ i sin utopi där endast diverse appar påtvingas användare och är därmed ointresserad av att bidra till en infrastruktur som är tillgänglig för alla och ger valfrihet. Ett sådant tankesätt sätter inte bilisten i centrum.

Sverige har i dag över 10 000 parkeringsautomater som är förberedda att erbjuda betalning för laddning av elbil. Dessa ägs av kommuner och privata parkeringsoperatörer som hanterar de parkeringsplatser som imorgon utgör platser för laddning.

Bilister över hela landet kan alltså betala sin parkering och laddning med vanliga betalmedel som kort och till och med kontantbetalning om så önskas utan att behöva genomlida eventuella registreringsprocedurer, medlemskap, fakturatjänster och avgifter. På detta sätt kan befintlig infrastruktur utnyttjas på ett hållbart sätt.

Vi har mycket att lära från andra länder och kanske mest från USA och Kalifornien som tydligt reglerat området med fokus på just tillgänglighet där man bland annat ställer krav på att kreditkort accepteras, avgifter för medlemskap inte får tas ut, samtliga kostnader och avgifter redovisas korrekt, etcetera.

Låt oss arbeta för en ökad tillgänglighet genom att utnyttja våra resurser effektivt och hållbart.

 

Anton Kaya, vd Flowbird Sverige

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt