”Okunnigt att föreslå minskad plastanvändning”

2020-11-09 12:32  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

REPLIK. Vi i plastbranschen blir bestörta när en professor i miljöstrategisk analys inte vet att plasterna bidrar till minskade utsläpp av koldioxid, skriver Lena Lundberg, branschorganisationen Ikem, Innovations- och kemiindustrierna.

I debattartikeln ”Utsläppen måste ned till noll – det här krävs av tekniken” skriver Göran Finnveden, vicerektor för hållbar utveckling och professor i miljöstrategisk analys, KTH, att olika utsläppskällor måste analyseras om vi ska kunna minska utsläppen av växthusgaser.

Där är vi hel eniga. Det som däremot  gör oss från plastbranschen bestörta är att en professor i miljöstrategisk analys inte vet att plasterna under sin livstid minskar utsläppen av koldioxid runt 15 gånger mer än vad de genererar i utsläpp vid produktion och förbränning.           

En viktig anledning till att användningen av plast ökar och ersätter andra material är att det leder till lättare och mer resurseffektiva produkter som spar energi och minskar koldioxidutsläppen. Här är två exempel:

  • Inom bilbranschen ökar användningen av plast.

I dag består en bil i genomsnitt av ca 100 kg plast, vilket motsvarar 12-15 procent av bilens vikt. Det ger en viktbesparing på mellan 200 och 300 kg jämfört med tidigare använda material. Man räknar med att plasten i Europas bilar sparar cirka 12 miljoner ton bränsle årligen och minskar utsläppen av koldioxid med runt 30 miljoner ton per år.

Besparingen kommer att öka i takt med att andelen plastmaterial i fordon ökar. Glas som är ett tungt material byts allt oftare ut mot plast i bilar. Moderna fram- och baklyktor och till och med bak- och sidofönster är gjorda av plast eftersom det både sparar vikt, ökar produktens säkerhet och gör designen mycket flexibel.

  • I dag är över hälften av alla varor i Europa förpackade i plast.

Trots att över hälften av varorna förpackas i plast står plastförpackningarna bara för 17 procent av den totala förpackningsvikten. Genom att plasterna är så mycket lättare än andra material så orsakar exempelvis transporten av livsmedel förpackat i plast betydligt mindre utsläpp av koldioxid.

En plastflaska väger bara cirka en tiondel av vad en glasflaska väger. Enligt en omfattande studie skulle energiförbrukningen i samhället fördubblas om dagens plastförpackningar ersattes med alternativa förpackningsmaterial. Sedan bidrar även plasterna till att minska matsvinnet.

Därför är det feltänkt att vilja minska användningen av plast i ett läge när vi måste komma till rätta med den globala uppvärmningen.

Däremot måste vi fortsätta att skapa en cirkulär och resurseffektiv ekonomi för plasten. Det innebär att vi ska sluta förbränna plasten och i stället se till att återvinna den. För att det ska bli möjligt behöver vi komplettera dagens mekaniska återvinning med kemisk återvinning. Det vi också ska göra är att ersätta de fossila råvarorna med förnybara, både återvunna och biobaserade. Båda de här sakerna jobbar plastbranschen hårt för att åstadkomma.

En anna spännande utveckling är plaster tillverkade av koldioxid som fångas in med så kallad CCU-teknik. Den tekniken gör att plasten kan fungera som en kolsänka, en reservoarer som binder koldioxid.

Nyligen lanserades världens första kosmetikaförpackning i plast tillverkad av “infångad” och återvunnen koldioxid från industriutsläpp. Sedan några år tillbaka tillverkas madrasser och sportgolv av plast från koldioxid.

Lena Lundberg, ansvarig plastråvarufrågor på Ikem och teknisk doktor polymerteknologi på KTH

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt