”Kapa inte i stödet till Robotlyftet”

2020-01-08 14:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Vi har alla möjligheter att bygga upp starka och internationellt konkurrenskraftiga företag i Sverige. Men då duger det inte att regeringen kapar stödet till Robotlyftet, skriver Ove Leichsenring på Swira.

För mindre än två år sedan, den 21 mars 2018 överlämnade dåvarande näringsministern Mikael Damberg en industripolitisk utredning till riksdagen som började med orden: ”Sverige har en lång och framgångsrik industritradition. Industrin är en tillväxtmotor i svensk ekonomi som skapar – direkt och indirekt – arbetstillfällen samt har stor betydelse för Sveriges välstånd och för den gemensamma välfärden”.

Samtidigt gav regeringen Tillväxtverket i uppdrag att starta främjarprogrammet ”Robotlyftet” för att stärka den mindre och medelstora tillverkningsindustrins konkurrenskraft genom ökad automation och robotisering.

Ett och ett halvt år senare i december 2019 meddelade näringsdepartementet att man kraftigt drar ner anslaget till Robotlyftet. Man frågar sig var den förra regeringens industripolitik tog vägen? Varför denna kraftiga omsvängning? Kan det möjligtvis bero på Januariavtalet eller att vi fått en ny näringsminister. Det är tydligt att politikerna lever i en annan värld än vi vanliga människor.

Det verkar som regeringen och näringsdepartementet tar industrin för given men industrin som den svenska ekonomins motor kan inte tas för given.

Det är ytterst tråkigt och beklämmande att den nuvarande regeringen prioriterar industrifrågor så lågt. Sverige är en industrination med närmare en miljon anställda i hela landet om man inkluderar de industrinära ofta högkvalificerade tjänstenäringarna. Industrin står för 77 procent av Sveriges samlade exportvärde och cirka 20 procent av BNP, dessutom står industrin för varannan forskningskrona.

Vi har en fantastisk möjlighet att utveckla svensk industri men för att lyckas måste vi göra det tillsammans. Det är dags att vända trenden nu! Därför hoppas jag på ett större industriengagemang från våra politiker och framför allt från vår nuvarande näringsminister Ibrahim Baylan, det är dags att vakna nu.

Trots neddragningen av anslaget till Robotlyftet så kommer vi i branschorganisationen SWIRA gemensamt med Tillväxtverket, IUC Sverige och andra aktörer att fortsätta vårt samarbete och hjälpa många mindre och medelstora svenska tillverkningsföretag att fortsätta utvecklas. Robotlyftet har redan gjort stor skillnad för många företag och under 2020 kommer aktiviteterna att fortsätta.

Ove Leichsenring

Ordförande Swedish Industrial Robot Association SWIRA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt