Opinion

”Häpnadsväckande okunskap att vilja starta om Ringhals 2”

DEBATT. Förslaget om fortsatt drift av Ringhals 2 är ett bevis på stor okunskap. Eller så menar förslagsställarna att politiken ska köra över Strålsäkerhetsmyndigheten. Om det skulle bli verklighet ställs kärnkraftsäkerheten åt sidan, skriver Lars-Evald Kaliff, expert kärnkraftsunderhåll och debattör.

I dag den 22 januari, röstar riksdagen om oppositionens förslag att ge statligt ägda Vattenfall i direktiv att driva Ringhals 1 och 2 vidare. Om avvecklingen av den svenska kärnkraften tillåts fortsätta kommer det att gå till historien som ett av de största politiska misstagen i modern tid, menar man. De tillägger att: ”Därför bör regeringen se över möjligheterna för fortsatt drift av Ringhals 1 och 2 tills dess att erforderlig och tillräcklig leveranssäkerhet av elproduktion tills södra och sydöstra delarna av Sverige kan garanteras”. Ett annat motiv för fortsatt drift är att spara årliga utsläpp motsvarande 8 miljoner ton koldioxid.

I och för sig kan man ha förståelse till oppositionens förslag då överföringskapacitet är ett problem och med växande elkonsumtion kommer effektproblematiken att tillta. Men Ringhals är inte lösningen på detta av det enkla skälet att kärnkraftverken inte har förutsättningar för längre drift än de som Vattenfall har satt ut, dels ekonomiska dels tekniska och strategiska.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här