Digitalisering

ZTE bygger 4g åt Tre

ZTE får uppdraget att bygga operatörens Tres 4g-nät i Sverige. Samtidigt får Ericsson fortsatt förtroende för 3g-nätet.

Publicerad

ZTE:s får leverera radionätet för Tres 4g-utbyggnad i Sverige.

Nätet byggs på 800 MHz-bandet, där frekvenser nyligen tilldelats genom ett auktion, samt på 2,6 GHz-bandet där en auktion hölls i maj 2008.

(Uppdaterat med ny info från Tre:) ZTE får även bygga turbo-3g (hspa) på 900 MHz-bandet där Tre nyligen fått ett frekvensblock (se nedan).

ZTE får även uppgradera (ny info från Tre:) Nokia Siemens Network uppgraderar den del av 3g-nätet som Tre driver i samarbete med Telenor genom bolaget 3GIS.

Det nätet har ursprungligen levererats av Nokia-Siemens Networks, och ska nu uppgraderas till hspa med den teoretiska farten 42 megabit/s.

Ericsson ska samtidigt uppgradera Tres eget 3g-nät, där Ericsson varit leverantör från start.

Speciellt med 4g-nätet som ZTE bygger åt Tre är att det innehåller två olika teknikvarianter – så kallad TDD och FDD.

FDD som är vanligast och används av de andra operatörerna innebär att upp och nedlänk placeras på olika frekvenser. Med TDD delas de istället upp i tid.

Tre köpte frekvenser som är reserverade för TDD av Intel i december 2010. Frekvenserna som ligger på 2,6 GHz-bandet skaffade Intel vid auktionen för det frekvensbandet i maj 2008.

I dagsläget finns enligt Erik Hörnfeldt, pressansvarig på Tre, inga modem som klarar både TDD och FDD. De alternativ som finns klarar antingen FDD och 3g eller TDD och 3g.

Kunderna ska dock inte behöva tänka på detta.

– Vår inställning är att det ska vara irrelevant för kunderna vilken bokstavskombination det är. De ska välja utifrån prestanda, säger Erik Hörnfeldt.

Båda teknikerna byggs parallellt, men i praktiken kommer någon av dem att få högre prestanda, beroende på hur stort frekvensytrymmet är, och den tekniken kan då säljas för uppkoppling med högre kapacitet.

Enligt Erik Hörnfeldt kommer Tres 4g-täckning i höst att vara minst lika bra eller bättre än konkurrenternas.

Tre bygger samtidigt ut turbo-3g (hspa) på 900 MHz-bandet som tidigare endast använts för gsm. (Ny info från Tre:) Även för den utbyggnaden står ZTE.

I samband med en uppgörelse om förlängda tillstånd på 900 MHz-bandet mellan de etablerade gsm-operatörerna och PTS fick Tre en plats i bandet.

Uppgörelsen fick dock kritik och överklagades, men sedan i början av mars är rättsläget klart, och Tre kan börja använda bandet den 25 maj.

Enligt Erik Hörnfeldt är Tre ensamt om att kunna bygga hspa på 900 MHz-bandet eftersom de andra operatörerna måste ta hänsyn till gsm-tekniken och då inte får plats med hspa.

Han uppger också att en stor del av Tres mobilbas redan har stöd för 3g på 900 MHz-bandet, eftersom pålaneringen för detta började redan för två år sedan då uppgörelsen om frekvenserna gjordes.