Digitalisering

Wifi tar plats på mobilens sim-kort

Ett sim-kort är 25 x15 x 0,76 mm. Hur får wifi-kretsen plats? Foto: Jörgen Appelgren
Ett sim-kort är 25 x15 x 0,76 mm. Hur får wifi-kretsen plats? Foto: Jörgen Appelgren

MWC 2010. Idén är genial – men hur får det plats? Företaget Sagem Orga har lyckats integrera en wifi-krets på ett sim-kort. Vilken vanlig mobil som helst kan därmed bli en surfzon för exempelvis bärbara datorer.

Publicerad

Det är sim-kortstillverkarenSagem Orgasom tillsammans med den spanska mobiloperatören Telefonica utvecklat det nya sim-kortet Simfi.

Integrerat på kortet finns en krets för wifi – det vanliga trådlösa nät många har hemma och på jobbet. Helt vanliga mobiler kan därmed bli en surfzon där exempelvis bärbara datorer kopplar upp sig trådlöst.

Mobilen får sin uppkoppling via 3g-nätet (om det är en 3g-mobil) och delar med sig av uppkopplingen via wifi.

Integrationen bygger på standarden Sim Toolkit som används för att ge extra funktioner till sim-kort.

Att det är möjligt att få plats med en komplett wifi-krets med antenn och allt på sim-kortet imponerar åtminstone på Ny Tekniks reporter.

Det ligger nära till hands att tro attsvenska Nanoradio, som utvecklar världens möjligen minsta och strömsnålaste wifi-krets, är inblandat.

På direkt fråga är svaret från Nanoradiosvd Tord Wingren: "Inga kommentarer tyvärr".

I praktiken blir det mobiloperatören som kommer att kunna erbjuda de wifi-försedda sim-korten till sina kunder. Ingen information finns dock om när de kan börja säljas.

Simfi-kort blir ett alternativ till batteridrivna 3g-modem med wifi, som Mifi från Novatel Wireless ochHuawei E5830 (läs Ny Teknik test här).