Populärteknik

Webb-tv: Hur fungerar den uppkopplade klockan?

UNDER SKALET. Den ser ut som en analog klocka, men är uppkopplad och har digitala funktioner. Ny Tekniks experter kollar in i en svensk smartwatch.

Publicerad

Svenska startupföretaget Anima lanserade i början av 2017 en egen version av en smartwatch under varumärket Kronaby. Klockan ser ut som en traditionell analog klocka, men under locket finns elektronik som gör att klockan har en rad digitala funktioner.

I Ny Tekniks webb-tvprogam Under skalet tar sig experterna in under boetten och kollar in hur klockan fungerar och ser ut ner till chip, spolar och batteri.

– Så fascinerande att det är så himla små saker som gör så mycket. Så mycket som kan få plats! säger Jan Herrlin, expert på kretskortsdesign, i programmet.

Klockan kan koppla upp sig till Android- och Ios-enheter via bluetooth. Via en app går det att välja vilka digitala funktioner klockans olika knappar ska ha. Den fungerar som stegräknare, kan ta bilder med mobilkameran och aviserar telefonsamtal.

Anima grundades av Sarandis Kalogeropulos, Fredrik Rosén, Pål Borge och Thomas Sandelius 2015. De har tidigare arbetat inom den del av Sony som utvecklar tillbehör till mobiltelefoner och just smarta klockor.

2017 var Anima med på Ny Teknik och Affärsvärldens lista över Sveriges hetaste unga teknikbolag, 33-listan.

Se alla avsnitt av Under skalet

Programledarna Cecilia Dahlgren och Jan Herrlin jobbar till vardags på konsultföretaget Prevas. Cecilia Dahlgren är kvalitetschef, Jan Herrlin är expert på kretskortsdesign.

Ny Teknik har lyft på locket till teknikprylar sedan mars 2010, då första programmet av Under skalet sändes.

Samtliga avsnitt i webb-tv-serien kan ses på nyteknik.se/underskalet