Populärteknik

Vr-jackan kan ge dig både kramar och njurslag

Foto: Disney Research
Foto: Disney Research
Foto: Disney Research
Foto: Disney Research

Känslan av ömsint kram, en orm som slingrar över ryggen eller ett slag i solarplexus. Tack vare en speciell vr-jacka kan man få realism på aldrig tidigare nivå. Är det här första steget mot ”äkta” fyrdimensionell underhållning i hemmet?

Publicerad

Virtual reality har funnits länge, och även om tekniken förfinas hela tiden så är den fortfarande begränsad till sin digitala dimension. Men snart kommer nästa fas i utvecklingen. Ett forskarteam vid Disney Research har tagit fram ”Force Jacket” – ett slags vr-plagg som ska ge en helt ny upplevelse.

Tanken är att kunna ge taktila signaler i symbios med det visuella – något som forskarna beskriver som ett sätt att: ”engagera hela sensorsystemet på ett sätt som ord, bild eller beröring var för sig inte kan”.

Haptisk överföring är något som har använts inom underhållningsbranschen länge (tv-spelskontroller), men då har det ofta handlat om olika typer av vibrationer. Och som vi alla vet är verkligheten inte baserat på vibrationer.

Själva jackan är en ombyggd flytväst försedd med 26 små luftkuddar som kan fyllas och tömmas med luft för att skapa tryck mot bäraren. Detta gör att jackan kan simulera flera olika typer av beröringar.

Så vad kan man känna med jackan? Enligt forskarna ska man kunna känna allt från regndroppar som faller, till hjärtslag, kramar eller slag mot kroppen – saker som förhöjer den visuella upplevelsen.

Under de inledande testerna lyckades man framgångsrikt skapa 14 olika sensationer, bland annat att bli träffad av en snöboll samt att ha en orm ringlande runt kroppen.

När – eller om – jackan blir verklighet och man själv kan få uppleva den i hemmet eller på ett nöjesfält/bio/spelpalats återstår att se.