Digitalisering

Vita huset om hackning: Putin är ansvarig

Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Alamy
Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Alamy

Rysslands president Vladimir Putin var personligen inblandad i hackerattacker under den amerikanska valkampanjen, enligt Vita huset.

Publicerad

– Jag tror inte att saker händer inom den ryska regeringen med sådana här konsekvenser utan att Vladimir Putin vet om det. Allt vi vet om hur Ryssland agerar och om hur Putin kontrollerar regeringen tyder på, återigen, att när du talar om ett så betydelsefullt intrång som det här, så talar vi om de högsta nivåerna av regeringen, säger Ben Rhodes, en av president Barack Obamas topprådgivare, till tv-bolaget MSNBC.

– Ytterst är Putin den som är ansvarig för den ryska regeringens agerande, fortsätter han.

Uttalandena kommer sedan amerikanska underrättelsetjänsten CIA pekat ut Putin för att personligen ha gett instruktioner om hur material som hackats från Demokraterna skulle läckas och användas, rapporterar NBC News, som hänvisar till två källor med tillgång till informationen.

Läs mer:

Källorna uppger sig ha stort förtroende för att uppgifterna är riktiga. Orsaken till attackerna ska ha varit en personlig vendetta mot Hillary Clinton, rapporterar tv-bolaget.

CIA har kommit fram till att Ryssland har hackat amerikanska personers och institutioners mejl som ett sätt att påverka valet till tillträdande republikanske presidenten Donald Trumps fördel, skrev The Washington Post förra veckan.

Det sägs att Putin aldrig har förlåtit Clinton för att hon offentligt ifrågasatt parlamentsvalen i Ryssland 2011, då hon var utrikesminister.

Läs mer:

Trump, som har talat varmt om Putin, har avfärdat anklagelserna om att Ryssland skulle ligga bakom hackningen som "löjeväckande".

Ledande amerikanska parlamentsledamöter har begärt en formell utredning av hackerattackerna.