Innovation

Virtuella nyhetsankaret imponerar inte på alla

Foto: Xinhua News

Kinas statliga nyhetsbyrå har skapat det virtuella nyhetsankaret. De hävdar att karaktären kan läsa upp text lika naturligt som en verklig person – men det är inte alla som håller med.

Publicerad

Digitalt manipulerade versioner av kända människor, så kallade deepfakes kom nyligen upp på tapeten, och många fascinerades av hur svårt det var att identifiera de fejkade individerna. Nu har Kinas statliga nyhetsbyrå visat upp ett virtuellt nyhetsankare. Jämfört med den engelskspråkiga karaktären har den kinesiska versionen ett annat ansikte med en mer välkammad frisyr, inga glasögon – och har av någon anledning en mindre rörlig blick. Se den engelskspråkiga versionen här.

Den artificiella intelligensen emulerar mun-, ansiktsrörelser och uttryck från verkliga presentatörer på nyhetsredaktionen. Kinesiska sökmotorn Sogou har varit med och utvecklat systemet. Enligt Xinhua News kan karaktären läsa upp text lika naturligt som ett verkligt ankare, men det är inte alla som håller med. Rösten känns smått antik, och det hela förvärras av att den kinesiska ai:n kämpar med grammatiken.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här