Opinion
Viktigt lösa energislöseriet

INLEDARE. I veckans Ny Teknik bjuder vi på ett tema om energieffektiva byggnader. Ämnet har diskuterats i decennier vilket inte är så konstigt. Det som är konstigt är att det har tagit så lång tid att gå från prat till handling. Cirka 40 procent av den totala energianvändningen i Sverige går till bostäder och lokaler.
(Uppdaterad) Siffran är densamma i EU, 40 procent av medlemsländernas sammanlagda energianvändning går åt till byggnader, framför allt till värme och varmvatten. Men för EU-kommissionen är byggsektorn också ett relativt enkelt sätt att dramatiskt minska koldioxidutsläppen. Så mycket som en fjärdedel av de CO2-utsläpp som EU-ländernas energisektor orsakar, beror på driften av byggnader.
Siffran kom som något av en chock för ett par år sedan i en rapport från EU:s miljöbyrå. För första gången hade då även uppvärmningen räknats in i kalkylen. Innan dess beräknades 13 procent av utsläppen bero på bostäders och lokalers energianvändning.
I Sverige är det annorlunda, eftersom vi knappt har några fossila energikällor i värmesystemen.
Det slår mig att det finns en likhet mellan byggnadernas energislöseri och vårt köttätande. Varken byggnader eller kor är vid första anblicken något som vi förknippar med stor miljöpåverkan, men när någon väl sätter sig och räknar på den så är den förbluffande stor. Men medan debatten om att minska köttkonsumtionen väcker heta känslor så är engagemanget för byggnaders energiprestanda knappt ens ljummet hos gemene man.
Byggbranschen börjar däremot hitta drivet. Ny Tekniks reporter Linda Nohrstedt berättar på om ett av Sveriges största byggprojekt, Nya Karolinska i Solna. Energiprestandan kommer dock inte att slå några rekord, det medger Skanska. Ett sjukhus är inte som andra byggnader. Men både ny och beprövad teknik används för att utnyttja energin så smart som möjligt. Att medge begränsningarna är också att visa ett moget tänkande i miljöfrågor.
Ett EU-direktiv kommer till år 2021 att kräva kanske mer än en halvering av energianvändning i byggnader. Det ger förstås en extra skjuts åt branschens engagemang.