Bygg

Video: Här bygger de ett tiovåningshus på 28 timmar

Enligt Broad Group, moderbolag till byggföretaget, så ska deras prefab-system vara väldigt hållbart och tåla jordbävningar Foto: Broad Group
Enligt Broad Group, moderbolag till byggföretaget, så ska deras prefab-system vara väldigt hållbart och tåla jordbävningar Foto: Broad Group
Foto: Broad Group
Foto: Broad Group

Glöm långa ledtider och krångliga byggmetoder. När Broad Group bygger höghus går det snabbt. Hur snabbt? Kolla in videon upför ett flerbostadshus på rekordtid.

Publicerad

Inom byggbranschen har förproducerade byggelement gjort det möjligt att korta byggtiden enormt. Prefab är både billigare och snabbare. Men även om det i dag går snabbare att uppföra en byggnad jämfört med tidigare lär det inte vara i närheten av vad kinesiska Broad Sustainable Building nu har gjort.

Byggbolaget använde sin patenterade teknik för att bygga klart tio våningar på 28 timmar och 45 minuter.

Varje modul är förproducerad och består av en stålkonstruktion med kabel- och rördragning, isole-ring, glasrutor, ventilationssystem och interiör. Och konceptet är att man helt enkelt staplar dessa på varandra till önskad höjd. Och så kopplas det hela ihop.

95 procent av byggnaden är förproducerad

Prefab-modulerna är alla lika stora som en standardcontainer vilket gör att företaget även skulle kunna exportera höghus genom vanliga standardtransporter. Men den stora fördelen är att när de ska byggas upp går golv och tak att vikas ut vilket gör att de inte har containerns väldigt begränsade interirördimensioner.

I och med att 95 procent av byggnaden är förproducerad går det väldigt snabbt när modulerna väl är på plats. Men för att lyckas med att få klart huset på så kort tid användes det tre kranar och ett stort antal anställda.

Enligt Broad Group, moderbolag till byggföretaget, ska deras prefab-system tåla jordbävningar. Det kan även monteras ner och flyttas om det skulle behövas. Och om man i stället för bostadshus skulle vilja ha ett kontor, sjukhus eller något annat – så har de även moduler för det.

Bolaget etablerade 2009 och har sedan tidigare fått rubriker för att bland annat ha byggt ett 57-våningshus på 19 dagar (dock med en annan typ av modulärt system).

Priset: nära 3 miljoner dollar

Utöver att systemet går att bygga upp snabbt ska det gå att stapla riktigt högt. Det kinesiska företaget hävdar att man kan bygga skyskrapor på över 200 våningar. Som perspektiv kan nämnas att Burj Khalifa, världens högsta byggnad, är på 163 våningar.

Att få huset förproducerat innebär att priset kan kapas, så hur mycket kostar då ett modulhöghus? Sajten Treehugger som har pratat med det kinesiska företaget har fått ett rakt pris. Ett hus på elva vå-ningar och 2 948 kvadratmeter går på – 2 948 000 dollar, exklusive transport.

Se bygget av tiovåningshuset här: