Opinion

Värnar Volvos värde

Hela våren har ryktesmaskinen i fordonsindustrin snurrat på högvarv. I helgen avslöjade Dagens Industri att åtminstone ett av dessa många rykten har substans: ett svenskt konsortium är intresserat av att lägga ett bud på Volvo PV.

Publicerad

Kinesiska Geely har fått en blågul utmanare i budgivningen om nationalklenoden .

Konstellationen är onekligen intressant. I spetsen står Roger Holtback (tidigare vd för Volvo PV) och Leif Johansson (sålde Volvo PV till Ford). Även Handelsbanken (husbank i sfären) och Vattenfall (har en elbil ihop med Volvo) ska finnas med på ett hörn.

Men att det är ingenjörerna på Volvo som tagit initiativet till Konsortium Jakob AB kom säkert som en överraskning för många. Trots att det knappast är någon större hemlighet att Magnus Sundemo och Sveriges Ingenjörer på Volvo är mycket kritiska till kinesiska ägare. Internt finns det en utbredd rädsla för att både teknikutveckling och produktion snabbt flyttar från Sverige och Belgien till Kina om Geely eller någon annan kinesisk tillverkare tar över.

Ingenjörerna vill med sitt initiativ värna Volvos viktiga värden: säkerhet och miljö. Men för att den här svenska utmanaren ska uppfattas som seriös i budgivningen krävs långsiktig finansiering, en trovärdig affärsplan och att Ford finns kvar som delägare.

Utan friskt kapital kan den här blågula drömmen snabbt förvandlas till en svart fars, som för Saab.

Men underskatta aldrig svenska ingenjörer. De har redan lycktas stoppa två fusioner i fordonsindustrin: Saab och Volvo, Scania och Volvo.

Magnus Uggla mår illa. Den här gången spyr han galla över musiktjänsten Spotify.

Så här skriver han på sin blogg: "Jag blir hellre våldtagen av Pirate Bay än rövknullad av Hasse Breitholtz och Sony Music och kommer därför att lyfta alla mina låtar från Spotify i väntan på en hederlig nättjänst."

Retstickan Uggla tycker att han får för dåligt betalt av sitt skivbolag när hans låtar spelas på Spotify.

När han dessutom fick klart för sig att de fyra stora skivbolagen är delägare i Spotify gick han i taket.

Det roliga med Uggla är att han ändå gillar Spotify. I samma blogginlägg skriver han: "Spotify är verkligen en otrolig nättjänst. Jag menar vad jag säger, den är fantastisk. Allt finns där."

Sådär fyra miljoner andra användare håller med honom. Gillar man musik finns det ingen bättre tjänst. Just nu.

I höst delar Ny Teknik och Vinnova ut Stora Teknikpriset för femte gången. Det går fortfarande att nominera kandidater till detta prestigefyllda pris.

Gör det på: nyteknik.se/storateknikpriset