Populärteknik

Världens största kamera snart färdigbyggd

Bildtext: Kamerans lins, med en diameter på 1,57 meter, paras med teleskopets spegel vars diameter är 8,4 meter. Foto: Jacqueline Ramseyer Orrell/SLAC National Accelerator Laboratory
Bildtext: Kamerans lins, med en diameter på 1,57 meter, paras med teleskopets spegel vars diameter är 8,4 meter. Foto: Jacqueline Ramseyer Orrell/SLAC National Accelerator Laboratory

Den kommer att kunna fotografera ett dammkorn på månen. Nu är samtliga mekaniska komponenter på plats, och i vår skickas världens största digitalkamera till observatoriet.

Publicerad

Vera C. Rubin-observatoriet byggs på drygt 2 600 meters höjd på berget Cerro Pachón i Chile. Det som kommer att vara utmärkande för den färdiga anläggningen är att spegelteleskopet är kopplat till världens största digitalkamera.

Sju års monteringsarbete

2015 gav USA:s energidepartement grönt ljus till Stanford University för bygget av jättekameran – och nu har deras SLAC National Accelerator Laboratory fått samtliga mekaniska komponenter på plats. Det återstår arbete som att montera att kylsystem, men i maj 2023 ska kameran skeppas till Anderna för montering på teleskopet. Det skriver Interesting Engineering.

Den väger över tre ton och är stor som en bil, men så tar kameran också bilder på 3,2 gigapixel. Den har sammanlagt 89 CCD-sensorer som omvandlar det infallande ljuset till elektricitet, vilken sedan översätts till en bild. Varje sensor är cirka 16 mm och innehåller fler pixlar än en Iphone.

Sex miljoner gb data – årligen

Linsen med en diameter på 1,57 meter är den största i sitt slag.Och väl uppkopplad mot teleskopets spegel, med en diameter på 8,4 meter, kommer man att kunna se enskilda partiklar i måndamm.

Tanken är dock att observatoriet bland annat ska studera hur galaxer formas, titta på exploderande stjärnor – och även hålla utkik efter asteroider som kan hota jorden. Man förväntar sig att kameran årligen kommer att generera cirka sex miljoner gigabyte data.