Digitalisering
Varför vill Elon Musk köpa Twitter? – ”Enorm potential”

Tesla-grundaren har lagt ett bud på att köpa upp Twitter för över 410 miljarder kronor. Men vad ska han göra med sociala medie-företaget?
Vad är det som har hänt?
Tesla-grundaren Elon Musk har de senaste veckorna gjort det tydligt att han vill få inflytande över sociala medier-plattformen Twitter.
I slutet på mars började han twittra om att världen behöver en ny plattform för sociala medier. Kort därpå, den 4 april, stod det klart att han har köpt 9,2 procent av aktierna i Twitter.
Elon Musk erbjöds en plats i bolagets styrelse, men tackade kort därefter nej till uppdraget.
I stället lade han den 15 april ett bud på att köpa upp hela Twitter. Knappt hälften av pengarna tänker han ta ur egen ficka, och han har fått lån beviljade för resten av den tänkta köpeskillingen.
Twitter sköt först ner budet, men efter förhandlingar med Musk svängde bolagets styrelse. Måndagen den 25 april meddelade Twitter att de accepterar Musks bud på 44 miljarder dollar, nästan 430 miljarder kronor.
Varför vill Elon Musk köpa Twitter?
Många har velat köpa Twitter under åren. Facebook, Microsoft, Disney, Salesforce och Google är några av bolagen som sägs ha fört diskussioner om att köpa plattformen.
Orsakerna har varierat, men kokar ofta ner till en gemensam nämnare. För även om Twitter har färre användare och lägre intäkter än de andra stora sociala medie-plattformarna har sajten ett väldigt stort kulturellt, politiskt och medialt genomslag, skriver nyhetssajten Vox i en analys.
”Twitter skiljer sig från Facebook och Google på det sättet att finansmarknaden inte reflekterar dess verkliga värde”, skriver Vox.
Teorierna om varför Elon Musk vill ta över Twitter är många och vitt spridda. Vissa hävdar att det är den typen av trollande som världens rikaste man kan ägna sig åt, andra pekar på att plattformen är hans viktigaste publika kommunikationskanal. Något som skulle kunna stärkas och befästas om han också äger plattformen.
Många nyheter om Tesla, Spacex och hans andra bolag presenteras på Musks personliga Twitter. Det har också blivit vanligare att han kommenterar artiklar eller uppgifter om sina förehavanden på Twitter än via medier.
Vad säger Elon Musk själv?
Yesss!!! pic.twitter.com/0T9HzUHuh6
— Elon Musk (@elonmusk) April 25, 2022
Tesla-grundaren har drivit en ganska tydlig argumentation. Han ser inte ett förvärv av Twitter som ett sätt att tjäna pengar, utan ett projekt för att främja yttrandefrihet.
– Twitter har blivit ett slags de facto torg. Så det är viktigt att folk både verkligen har och upplever sig ha möjligheten att tala fritt inom lagens gränser, sa Elon Musk under en intervju vid konferensen Ted 2022 den 14 april.
Han har vädrat samma åsikt i det brev han skickade till Twitters styrelseordförande Bret Taylor i samband med budet om att köpa plattformen.
”Jag investerade i Twitter eftersom jag tror på dess potential som en plattform för global yttrandefrihet […] Twitter har extraordinär potential. Jag kan låsa upp den”, skriver Musk.
Han pratar också om konkreta åtgärder som att göra plattformens optimeringsalgoritmer till öppen källkod så att alla kan se hur inlägg rekommenderas och sprids.
– Det här är inte ett sätt att tjäna pengar. Min starka intuition säger att en allmän plattform med maximal tillit och bred inkludering är extremt viktigt, sa Musk.
Även om Elon Musk säger sig sätta yttrandefriheten främst, finns det enligt många kritiker också exempel där han och hans företag försökt tysta motståndare.
Han har också en definition av yttrandefrihet som är ganska hårt dragen.
– [Hans] syn på yttrandefrihet är att inget ska tas bort, säger Emma Llansó som leder arbetet med yttrandefrihetsfrågor på organisationen Centre for democracy and technology till Bloomberg.
Hon menar att den attityden riskerar att leda till att många personer slutar uttrycka sig på nätet för att de riskerar att utsättas för trakasserier från meningsmotståndare.
– Det kan faktiskt sluta med att många människor och communities exkluderas från att delta i diskussioner på nätet, säger Emma Llansó.
Hur kan Twitter förändras om Musk tar över?
Om Elon Musk verkligen har ideologiska skäl att ta över Twitter får vi väl se den dagen han faktiskt tar över spakarna. Men några tänkbara förändringar som ligger i linje med hans tidigare utspel går att gissa sig till.
En redigeringsknapp?
Twitter är (ö)känt för att en tweet inte går att redigeras i efterhand. Om något blir fel får du antingen stå ditt kast eller radera inlägget.
Musk är en av många som har efterfrågat möjligheten att redigera inlägg under kontrollerade former. I sitt framträdande på Ted-konferensen säger han att en tänkbar lösning är att det ska gå att redigera inlägget under en kort tid efter att det lagts upp, och att det i så fall skulle nollställa antalet gilla-markeringar.
Twitter uppger dock att de har arbetat på en liknande funktion sedan 2021, helt oberoende av Musks utspel.
Slutet för Twitter-botarna?
Twitter plågas sedan länge av att en stor del av användarna i själva verket utgörs av botar som spammar reklam eller åsikter. Elon Musk har lovat att ta i med hårdhandskarna om han får kontroll över företaget.
If our twitter bid succeeds, we will defeat the spam bots or die trying!
— Elon Musk (@elonmusk) April 21, 2022
Mindre modereringen och Trumps återkomst?
Det verkar ganska tydligt att Musks vision om yttrandefrihet betyder att plattformsbolagen ska vara mer tillåtande kring vad som får publiceras och vilka personer som tillåts använda plattformen.
Ett tydligt exempel är USA:s förra president Donald Trump som blev permanent avstängd från Twitter efter stormningen av Kapitolium i januari 2021.
Flera republikanska politiker har redan bett Elon Musk att släppa in Trump i värmen igen vid ett eventuellt förvärv.
Musk har inte kommenterat detta, däremot har Trump själv sagt att han inte är intresserad av en Twitter-comeback. Vilket kanske inte är så underligt med tanke på att han nyligen lanserade sin egen Twitter-konkurrent Truth Social.