Säkerhet

Utredare: Saudiarabien hackade Bezos mobiltelefon

Jeff Bezos. Foto: AP/Cliff Owen
Jeff Bezos. Foto: AP/Cliff Owen

En utredare, som granskat hur privata bilder från Jeff Bezos kunnat spridas, hävdar att Saudiarabien hackat Amazon-vd:ns telefon.

Publicerad

Rapporten ska ha lämnats över till amerikanska myndigheter.

Bezos-härvan kan sägas ha börjat när den amerikanska tidningen National Enquirer publicerade en artikel om Bezos kärleksaffär. I reportaget fanns privata bilder och sms från Bezos telefon, vilket ledde till att Amazon-grundaren, tillika världens rikaste man, tillsatte en utredning för att se hur det hade gått till.

I ett blogginlägg beskrev Bezos senare att medieföretaget American Media Inc (AMI) försökte få honom att lägga ner utredningen, annars skulle tidningen, som ägs av AMI, publicera nakenbilder på miljardären.

Publicerades i tidning

Utredningen fortsatte dock, och Gavin de Becker, som lett den, skriver nu om vad han kommit fram till på sajten The Daily Beast.

"Våra utredare och flera experter har med stor övertygelse dragit slutsatsen att saudierna hade tillgång till Bezos telefon och fick tag på privat information", skriver de Becker.

Sms och bilder ska sedan ha getts vidare till tidningen National Enquirer, som publicerade dem. Tidningen har för ett år sedan publicerat ett omdebatterat och omfattande hyllningsreportage om Saudiarabien, som enligt nyhetsbyrån AP skickades i förväg till Saudiarabiens ambassad i Washington.

"Varför skulle American Media, som är mest känt för att publicera oanständiga artiklar om sex och skandaler, satsa pengar på att trycka 200|000 exemplar av ett magasin med en leende kronprins Mohammed bin Salman över hela omslaget", frågar sig nyhetsbyrån.

Kopplingar till Khashoggi

Gavin de Becker skriver att utredningen kommit fram till att Saudiarabien hackat Bezos telefon via bland annat cybersäkerhetsexperter som använt saudiska spionprogram, intervjuer med anställda på AMI och diskussioner med tidigare och nuvarande rådgivare till president Donald Trump.

Motivet från Saudiarabiens sida ska ha varit att straffa Bezos, som äger The Washington Post, för tidningens rapportering om mordet på journalisten Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul.

Gavin de Becker säger att han lämnat över utredningen till myndigheter i USA.