Samhälle

Uppgift: Finland nobbar Saab 39 Gripen – väljer F-35

Lockheed Martin F-35. Foto: Petros Karadjias/AP/TT
Lockheed Martin F-35. Foto: Petros Karadjias/AP/TT

Finländska försvarsmakten uppges föreslå att amerikanska Lockheed Martins modell F-35 blir landets nästa jaktflygplan. Det skulle betyda att Sverige går miste om en affär på runt 100 miljarder kronor.

Publicerad

Flera utrikes- och säkerhetspolitiska källor bekräftar uppgiften om Finlands val, som grundas på F-35:s prestanda och hållbarhet, enligt kvällstidningen Iltalehti.

Därmed nobbas Saabs Jas 39 Gripen, som vid sidan av F-35 var ett av alternativen tillsammans med europeiska Eurofighter Typhoon, franska Dassault Rafale och amerikanska Boeing F-18 Super Hornet.

I våras flaggade Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) för den "historiska möjligheten" att sälja Jas Gripen till Finland _ en affär på uppemot 100 miljarder kronor.

– Det innebär att vi höjer nivån, kapacitetsmässigt, på Gripen E och vi skapar möjlighet att samverka på djupet mellan svenskt och finländskt flygvapen. Jag hoppas verkligen att vi går i land med den här affären, sade han till TT i mitten av april.

Saab har också understrukit affärens betydelse.

– Det skulle vara Sveriges största industriella affär, så rent ekonomiskt är den naturligtvis otroligt viktig. Den bygger en långsiktighet för oss som företag med flera länder, sade Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics, till Svenska Yle för knappt en månad sedan.

Ett beslut väntas före årsskiftet.