Populärteknik

Unikt Nintendo Playstation sålt för 3,7 miljoner

Nintendo Playstation. Foto: Heritage
Nintendo Playstation. Foto: Heritage

Ett unikt Nintendo Playstation har sålts på auktion för nästan 3,7 miljoner kronor. Exemplaret tros vara det enda som fortfarande existerar.

Publicerad

I början av 90-talet var de två stora rivalerna bland konsoltillverkare de japanska företagen Sega och Nintendo. Båda tillverkarna hade kassettbaserade system ute på marknaden – Mega Drive och Super NES – men stod i färd med att tillverka maskiner som använde cd-teknik som media.

Det var i det skedet Nintendo och Sony påbörjade ett samarbete och tog fram en prototyp. Det var en kantig sak med anslutning för Super NES-kassetter på ovansidan och en frontmatad cd-läsare. På framsidan fanns också portar för två Super NES-handkontroller. Prototypkontrollerna såg nästan identiska ut med de som användes till Super NES – förutom då att det stod Sony Playstation på dem. Även på konsolen stod det Sony Playstation.

Omkring 200 exemplar av prototypkonsolen ska ha tagits fram när samarbetet mellan Sony och Nintendo havererade. Kort senare lanserade Sony sin första Playstation och inledde därmed en ny era i spelvärlden. Nintendo (efter ett kort och nästan lika misslyckat cd-försök tillsammans med Philips) fortsatte på sitt håll med kassettbaserade Nintendo 64.

I över 20 år var det här ett mytomspunnet stycke spelhistoria, speciellt med tanke på uppgifterna om att prototyperna ska ha blivit förstörda.

Men ett exemplar hade överlevt. Det fanns i en låda på det amerikanska bolaget Advantas kontor Philadelphia. När Advanta gick i konkurs 2009 köpte Terry Diebold, som jobbat som vaktmästare på företaget, en del av inventarierna från konkursboet på auktion. Däribland den där lådan. Och det var hans son Dan Diebold som 2015 som bestämde sig för att publicera egna bilder på prototypen, som vid det laget hamnat på Terry Diebolds vind. Det blev milt uttryckt en viss uppståndelse.

Att detta – förmodligen enda – exemplar av Nintendo Playstation hamnat på ett kontor i Philadelphia har sin förklaring. Islänningen Olaf Olafsson hade varit vd på Advanta. Det var samme Olafsson som vid tiden för samarbetet med Nintendo lett Sonys nystartade speldivision. Samme Olafsson som ska ha ägt ett exemplar av Nintendo Playstation.

Entreprenören och spelsamlaren Greg McLemore var den som vann auktionen. Han har planer på att bygga ett museum för att kunna visa upp sin samling, som bland annat består av över 800 arkadmaskiner och ett oräkneligt antal spel.

– Planen är inte att gömma undan den här maskinen i något skåp någonstans, säger McLemore till Forbes.