Samhälle

Unikt möte: Donald Trump ska träffa Kim Jong-Un

USA:s president Donald Trump ska träffa diktatorn Kim Jong-Un. Foto: TT
USA:s president Donald Trump ska träffa diktatorn Kim Jong-Un. Foto: TT

Nordkorea uppges ha gått med på kärnvapennedrustning och att avbryta robot- och kärnvapenprov. USA:s president Donald Trump ska dessutom träffa diktatorn Kim Jong-Un i ett unikt möte.

Publicerad

Enligt ett besked från Vita huset skulle Sydkorea tillkännage "något stort" under natten.

Några timmar senare höll Sydkoreas nationella säkerhetsrådgivare Chung Eui-Yong en presskonferens utanför Vita huset i Washington.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har, enligt Chung Eui-Yong, uttryckt en vilja att träffa USA:s president Donald Trump så snart som möjligt för samtal, och har gått med på kärnvapennedrustning och att avbryta robot- och kärnvapenprov.

"Ser fram emot Nordkoreas kärnvapennedrustning"

Vita huset bekräftar att Trump gått med på att träffa Kim.

"President Donald Trump kommer att acceptera en inbjudan att träffa Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, plats och tid kommer att bestämmas", säger Vita husets talesperson Sarah Sanders i ett uttalande.

"Vi ser fram emot Nordkoreas kärnvapennedrustning. Under tiden måste alla sanktioner och de hårda påtryckningarna att fortsätta", säger hon.

Uttalandena från Sydkorea kommer sedan en delegation från landet informerat USA om de senaste förhandlingarna med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Pyongyang.

Trump om mötet

President Trump skriver själv om mötet med Sydkorea på Twitter:

"Kim Jong-Un pratade om kärnvapennedrustning med de sydkoreanska representanterna, inte bara ett uppehåll. Inte heller några robottester av Nordkorea under denna tidsperiod. Stora framsteg har gjorts men sanktionerna kommer att vara kvar tills en överenskommelse nås. Ett möte planeras!", twittrar han.

Även Sydkorea säger att påtryckningarna mot grannlandet kommer att fortsätta tills Nordkorea bevisar att det inte bara handlar om tomma ord utan även handling.

Chung Eui-Yong säger att Nordkorea förstår att USA:s och Sydkoreas gemensamma militärövningar kommer att fortgå som planerat.

Sydkorea är tillsammans med Trump "optimistiska över att fortsätta en diplomatisk process för att försöka nå en fredlig lösning", säger Chung Eui-Yong.

Sydkoreas president Moon Jae-In säger att han tror att mötet mellan USA och Nordkorea kan få diktaturen att ge upp sitt kärnvapenprogram, säger Moons talesperson Kim Eui-Kyeom.

Moon tackar USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledar Kim Jong-Un för att de fattat ett svårt beslut.

Moon har gett order om att påbörja förberedelserna inför interkoreanska samtal i april, meddelar Kim Eui-Kyeom under en presskonferens.

Japans premiärminister Shinzo Abe säger att han i ett telefonsamtal med Trump fått bekräftat att påtryckningarna mot Nordkorea kommer att kvarstå.

Abe säger också att han hoppas besöka USA så tidigt som nästa månad för att träffa Trump och bland annat diskutera Nordkorea.

– Vi välkomnar förändringen i Nordkoreas inställning, att det ska inleda samtal under förutsättningar om kärnvapennedrustning, säger han, men tillägger att landet inte kommer att vika sig innan Nordkorea sätter stopp för utvecklingen av kärnvapen.