Bygg

Unikt microtunneling-projekt i Stockholm

Borrens front Foto: Kalle Wiklund
Borrens front Foto: Kalle Wiklund
Borrens front Foto: Kalle Wiklund
Borrens front Foto: Kalle Wiklund
Borren på byggplatsen Foto: Kalle Wiklund
Borren på byggplatsen Foto: Kalle Wiklund
AVN-borrens insida, kraftpaketet till höger i bild. Foto: Kalle Wiklund
AVN-borrens insida, kraftpaketet till höger i bild. Foto: Kalle Wiklund
Den hydrauliska rampen där borren ska sänkas ner. Foto: Kalle Wiklund
Den hydrauliska rampen där borren ska sänkas ner. Foto: Kalle Wiklund

165 meters automatisk borrning rakt igenom berget. I Skogås utanför Stockholm används den fjärrstyrda tekniken mikrotunnling.

Publicerad

Microtunneling – eller mikrotunnling – är en styrbar teknik som innebär att man borrar och drar betongrör direkt under marken i stället för att behöva gräva diken, spränga och sedan forsla bort stora jordmassor.

Metoden har funnits en tid i Sverige och det har genomförts ett 20-tal borrningar i landet – bland annat under arbetet med nya E4:an i Sundsvall. Nu används borrtekniken i ett projekt i Skogås där man ska dra ledningar för vatten och avlopp i ett bostadsområde.

– Det finns tydliga fördelar med mikrotunnling. Man slipper störa boende i området. Att man dessutom slipper hanteringen av stora jordmassor gör att både kostnader och miljöpåverkan också kan bli mindre, säger Johan Lundberg, specialist inom schaktfri borrning.

Till arbetet i Skogås används en tunnelborrmaskin av typen Automatic tunneling machine, AVN. I fronten på maskinen sitter en hydraulisk borr som roterar och river loss bergmassorna. Stenen tas sedan in i maskinen via öppningar i borren där materialet mals sönder.

– Man kan säga att det fungerar som en stor kaffekvarn. Den krossade stenen slussas sedan bort från maskinen via slangar, säger Magnus Tingstrand på entreprenören BAB Rörtryckning som utför arbetet.

Hydraulaggregatet som finns i maskinen drivs med en effekt av 132 kilowatt. När Ny Teknik är på besök lägger man sista hand på en tryckramp som borren ska utgå ifrån. Betongrören kommer sedan att tryckas ut i tunneln med hjälp av hydraulkolvar samtidigt som borrningen fortgår.

Den nya tunneln kommer att ha en diameter på 1,5 meter. Riktning och lutning under borrningen kontrolleras med hjälp av laser och övervakas från ett kontrollrum där en tekniker kan styra maskinen rätt om den avviker från kurs.

Arbetet förväntas ta drygt två månader och ska vara klart i mitten av december. Då kommer borren ut på andra sidan.

En av de stora utmaningarna under projektet är att stenmassorna sliter hårt på utrustningen.

– Diskarna som sitter i fronten är tillverkade i härdat stål och ska tillsammans med kullagren stå emot tryck på uppemot 500 ton. Att byta ut diskarna är ett omfattande arbete eftersom det bara kan göras genom en lucka i fronten på borren, säger Magnus Tingstrand.

Gilla Ny Teknik på Facebook