Startup

Trustly vill att vi betalar direkt från bankkontot

Stefan Backlund, marknadschef för Trustly. Foto: Trustly
Stefan Backlund, marknadschef för Trustly. Foto: Trustly

33-LISTAN. Direktbetalning från bankkonto är ofta besvärligt för e-handlare att hantera, och Trustlys teknik ska göra det enklare, i flera länder.

Publicerad

Idag är betalning med bankkort eller med Klarnas fakturatjänst vanliga inom e-handel. Direktbetalning från bank är krångligare för e-handlare. Antingen sluter e-handlaren egna avtal med några banker, eller anlitar en betaltjänst som innehåller flera betalsätt – bankkort, Klarna, Paypal och några banker, men oftast bara från ett land.

Det här vill Trustly ändra på. Företaget kan i dag erbjuda direktbetalning från flera banker i åtta länder, och siktar på att nå 15 länder den närmaste tiden.

Förutom att kunna ge e-handlaren tillgång till ett nätverk av banker, bygger tjänsten på teknik som gör att betalprocessen får ett enhetligt utseende, oavsett bank och skärmstorlek.

- Utmaningen är att automatisera överföringar mellan bankkonton utan att för den skull vara djupt involverad i bankens system, förklarar Stefan Backlund, marknadschef för Trustly, som inte vill beskriva detaljerna den tekniska lösningen.

- Det finns ingen annan vi kan göra det vi gör på marknaden, hävdar han.

Företaget kommer dock troligen att möta konkurrens från Klarna som nyligen köpt det tyska bolaget Sofor – enligt Stefan Backlund en direkt konkurrent till Trustly.

I Sverige har Trustly ett samarbete med Blocket och används också av Paypal för att kunder ska kunna fylla på sina Paypalkonton direkt från banken.

Trustly

Gör: System för direktbetalning.

Ort: Stockholm.

Startår: 2008.

Anställda: 70.

Omsättning 2014: Ca 100 Mkr.

Riskkapital: 0.

Huvudägare: Grundare.