Populärteknik

Torkan avslöjar ett av världens längsta dinosauriespår

När en flod torkade ut i Texas blev de tidigare begravda spåren från en tretåig dinosaurie synliga. Det har visat sig vara ett av världens längsta dinosauriespår. 

Publicerad

Den senaste tidens värmebölja har medfört att en flod som rinner igenom Dinosaur Valley State Park i Texas har torkat ut. Det är därför som dinosauriespåren som tidigare varit dolda under vattnet nu har upptäckts.  

Parken uppger att det är ”ett av de längsta dinosauriespåren i världen”, berättar nyhetsbyrån AP. 

Framför allt rör det sig om spår från den tvåbenta, tretåiga Acrocanthosaurus, en över 6 000 kilo tung dinosaurieart, som var över fyra meter hög. Men även spår från den fyrbenta växtätaren Sauroposeidon har upptäckts, en betydligt större dinosaurie. Denna mätte över 18 meter på höjden och vägde 44 ton. 

Spåren från de här dinosaurierna är cirka 113 miljoner år gamla, och under de här dinosauriernas livstid låg området i utkanten av ett hav. Djuren har lämnat spår i leran.  

Regn kommer att dölja spåren igen. Men dinosaurieparkens ansvariga lovar att se till att spåren bevaras även för framtiden. Hur detta ska ske framgår dock inte.