Övriga nyheter
Tokyo kan vara borta om 100 år

Havet stiger snabbt nu, och det är för sent att hindra.
Enligt en ny rapport från Nasa kommer havsnivåerna oundvikligen att stiga med en meter eller mer på 100 år, vilket innebär att städer som Tokyo och Singapore kan försvinna.
Istäckena på Grönland och Antarktis smälter snabbare än någonsin och haven blir varmare i en mycket snabbare takt än forskarna sett de senaste åren. Amerikanska rymdmyndigheten Nasas nya rapport är dyster. Stora områden som Florida och delar av Asien kommer helt enkelt inte finns kvar om 100 år om havsnivån stiger med en meter.
– Det här är inte oväntat i forskarvärlden, men det är oroande att det går så fort. Det här är en förklaring till att den globala uppvärmningen inte gått så fort de senaste åren som man trott tidigare. Haven har tagit upp mer värme i stället, och när haven blir varmare så expanderar vattnet. Dessutom går issmältningen fortare, säger Johan Kuylenstierna, vd för Stockholm Environment Institute.
För Sveriges del blir inte den direkta påverkan av de stigande havsnivåerna så katastrofal som på andra håll, tror han, även om vissa låglänta delar, som Skåne, kan påverkas. Värre är de indirekta följderna.
– Vi är en del av ett globalt system. Om stora delar inte går att bo i så drabbar det enormt ekonomiskt. Tänk om ekonomiska centrum som Singapore, Shanghai och Tokyo försvinner, det blir svåra konsekvenser även för oss, säger han.
Frågan är om det går att göra något för att hindra katastrofen.
– Det är för sent att hindra i den meningen att det inte skulle bli några effekter alls. Det här är tröga system. Men om vi får ned utsläppen så kan vi kanske hindra ett värsta scenario, säger han.
Det går också att skydda utsatta lägen med invallningar och andra åtgärder, så som man exempelvis gjort i Holland. Men det är dyrt, och antagligen bara möjligt för rika länder.
– Tokyo och Singapore kan nog ha råd att bygga infrastruktur som skydd. Men inte länder som Bangladesh, säger han.
Ytterligare en sak som kan göras är att bygga annorlunda, längre upp från vattnet.
Nasas rapport är både trovärdig och viktig, tycker han. Den bygger på färska observationer, och Nasa har stora resurser för egna mätningar och analyser.
– Att den presenteras nu är nog ingen tillfällighet, de stora klimatförhandlingarna börjar i december, säger Johan Kuylenstierna.