Webbtv

Tittar in under skalet på nya sportkameran

En cyklist i full fart eller skidåkare i offpist-backen. Gopro-kamerorna har blivit populära. Ny Tekniks webb-tv-program har tagit sig in i senaste modellen.

Publicerad

Gopro-kamerorna, som funnits på marknaden sedan början av 2000-talet, används ofta för att filma extremsporter. Kameran kan monteras på en sele på kroppen, eller en hjälm, och filmar händelser ur användarens perspektiv.

Kameran filmar högupplöst video och dess programvara kompenserar för skakiga skidbackar med digital stabilisering av bilden. Modellen i programmet, Gopro 5, filmar i 4K-upplösning och är vattentålig ner till tio meters djup.

Kameran kan styras både med knapp och via en pekskärm på baksidan. Dessutom har den röststyrning och gps.

De två programledarna i Ny Tekniks webb-tv-program Under skalet, Cecilia Dahlgren och Jan Herrlin, börjar med att undersöka kameran i helt tillstånd. De konstaterar att den nya, vattentäta utformningen kan göra den svårare att bryta upp.

Med hjälp av en samling skruvmejslar i olika storlekar tar programledarna isär kamerans skal och kan ta en titt på insidan. Flera bandkablar kommer i dagern.

– En av dem går garanterat till displayen, för den sitter fast i det här huset. Sedan finns det två till, konstaterar Jan Herrlin.

En av de andra kablarna visar sig gå till huvudkortets batteri, för att slå på och av kameran.

Efter inbrytningen har programledarna delat kameran i två delar. På den ena delen syns ett kretskort, som numera är befriat från kablar.

– Här innanför ligger sensorn, det här är objektivet, och det här är minneskortsläsaren, säger Jan Herrlin och pekar ut de olika delarna.

De skruvar sönder kameran i än mindre bitar, och skrapar bort ytbeläggningar för att undersöka vad som finns under. De kan konstatera att inget utrymme har slösats.

– Man ser smarta lösningar för att hålla nere vikten, men ändå hålla saker på rätt plats. Det är viktigt att spara vikt i såna här produkter, säger Cecilia Dahlgren.

Färre kablarGopro Hero 5 Black

Programledarna Cecilia Dahlgren och Jan Herrlin jobbar till vardags på konsultföretaget Prevas. Cecilia är kvalitetschef, Jan är expert på kretskortsdesign.

Samtliga avsnitt i serien kan ses på nyteknik.se/underskalet.

Efter inbrytningen har programledarna delat kameran i två delar. På den ena delen syns ett kretskort, som numera är befriat från kablar

Kamera med 12 Mpix sensor.

Upplösning: 4K UHD.

30 bildrutor per sekund.

Vattentät ner till 10 meter.