Digitalisering

Tidigare Apple-vd lanserar ny budgetmobil

Nya budgetluren SF1 från tidigare Apple-vd:ns bolag.
Nya budgetluren SF1 från tidigare Apple-vd:ns bolag.
Foto: Obi
Foto: Obi
Foto: Obi
Foto: Obi

Två nya telefoner från Apples tidigare vd John Scullys bolag Obi ska ge Samsung och Apple en match om köparna på så kallade nya marknader i Asien och Afrika genom att kombinera god design och lågt pris.

Publicerad

Pepsi-vd:n som enligt legenden inte ville sälja sockervatten resten av livet utan i stället blev vd på Apple ska nu börja sälja en egen smartphone. Någon Iphoneutmanare är det dock inte fråga om. I stället handlar det om två lågprislurar med Googles operativsystem Android.

Telefonerna är döpta till SF1 och SJ1.5 efter städerna San Francisco och San Jose och 199 dollar respektive 129 dollar. Båda telefonerna är precis som Apples designade i Kalifornien, men Obis marknad ligger snarare i det som brukar kallas nya marknader, det vill säga i länder där många ännu inte skaffat sin första smarta mobil.

Den lite dyrare SF1 skäms dock inte allt för mycket för sig när det gäller prestandan. Telefonen har en åttakärnig processor från Qualcomm, uppkoppling med 4G och en femtums HD-skärm. SJ1.5 får dock nöja sig med 3G och en lite enklare processor från Mediatek.

Designen, som påminner lite om den Nokias i Nokias tidiga Windowstelefoner, är gjord av designfirman Ammunition Group. Den leds av Robert Brunner som också var den som hade hand om industridesignen på Apple fram till 1997 när den rollen togs över av Jonathan Ive som står bakom designen på dagens framgångsrika Appleprylar.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!