Digitalisering

Test: ”Nästan som att skruva ihop Ikea”

Eiffeltornet tog en dryg timme att skriva ut. Så gick det till. Foto: Jörgen Appelgren
Eiffeltornet tog en dryg timme att skriva ut. Så gick det till. Foto: Jörgen Appelgren

NY TEKNIK TESTAR. Med 3d-skrivaren The Replicator bygger man själv modeller, prototyper, leksaker, reservdelar och det mesta som kan tillverkas av plast. Ny Teknik har testat.

Publicerad

Utgångspunkten för vår test av The Replicator från Makerbot Industries var om man utan några egentliga förkunskaper om 3d-skrivare kan komma i gång med modellbyggandet. Det korta svaret är ja.

Det lite längre svaret är att man bör vara lite händig för att fixa slutmonteringen av skrivaren efter att den plockats upp ur lådan. Men det handlar bara om aningen mer än vad som krävs för att skruva ihop en Ikeamöbel.

Men jag var alldeles för ivrig att komma i gång med utskrifterna och tog inte tillräcklig del av de instruktioner som finns på nätet i form av videor och manualer. Så första utskriftsförsöket ledde till nödstopp på grund av kraftiga vibrationer och en skakande maskin. Efter lite förkovran och hjälp gick det bättre.

En av de viktigaste förberedelserna är att justera skrivytan så den blir alldeles vågrät, vilket inte var helt enkelt.

Största nyttan av skrivaren får man givetvis när man skriver ut egna prylar som modellerats i ett Cad- eller 3d-program. Därför testade jag att skriva ut några byggnader gjorda i Sketchup för visning i Google Earth. Det blev inte helt lyckat. Främsta skälet var att modellerna inte från början var gjorda för utskrift. Man får tänka på att det som ska skrivas ut verkligen är uppbyggt från grunden och att alla lager har kontakt. En 3d-skrivare har självklart svårt att spritsa ut den smälta plastmassan fritt hängande i luften.

Men sedan hämtade jag modeller gjorda för utskrift från några webbplatser. Då gick det genast mycket bättre även om det utskrivna Eiffeltornet inte fick en perfekt finish. Men det berodde nog främst på att jag använde replikatorns förvalda inställningar. Hade jag justerat skrivhastighet, lagertjocklek och lite annat hade resultatet blivit bättre. Men tiden räckte inte till. Det tio centimeter höga tornet tog exempelvis en dryg timma att skriva ut. Och förberedelserna med att värma upp skrivaren, konvertera 3d-filen till instruktionsdata för skrivaren och lite annat pyssel tog lika lång tid.

Men jag är både fascinerad och imponerad av vad apparaten förmår och har förvarnat familjen om att det framöver kommer att dyka upp en märklig apparat på skrivbordet hemma. Det krävs emellertid lite ytterligare utvecklingsarbete innan The Replicator blir en konsumentprodukt. Nu passar den nog bäst i verkstaden eller hemma hos en dedikerad 3d-entusiast.

Makerbot The Replicator

Bredd: 38 cm.

Vikt: 14 kilo.

Bygglådans volym: 5 liter.

Max skrivhastighet: 40 mm/s.

Lagertjocklek: 0,2 mm.

Pris exkl moms: Ett skrivhuvud 12400 kronor, två huvuden 14100 kronor.