Digitalisering

Test: Klart bästa läsplattan

Amazons Kindle Paperwhites svartvita skärm ger en fantastisk läsupplevelse. Foto: Anders Thoresson
Amazons Kindle Paperwhites svartvita skärm ger en fantastisk läsupplevelse. Foto: Anders Thoresson

Bättre läsplatta än Kindle Paperwhite finns inte just nu. Även om bakgrunden är pocketboks­vit snarare än pappersvit är den nya skärmen väldigt bekväm att läsa på. Men som svensk användare finns begränsningar att vara medveten om.

Publicerad

Med Kindle Paperwhite bytte Amazon till den senaste tekniken för digitalt bläck från företaget E Ink. Det innebär att skärmens upplösning ökat från 169 punkter per tum till 212. Kombinerat med förbättrad kontrast och inbyggd läslampa blir läsupplevelsen oöverträffad.

Texten är skarpare än på andra renodlade läsplattor. Problemen med att texten försämras för varje sidbläddning har också minskat. Läslamporna, som sitter i skärmens ytterkant, gör det möjligt att läsa i mörker. Men de är också till glädje i andra situationer, för att förbättra ljusförhållandet mellan skärmen och omgivningen. Resultatet är att det är svårt att hitta situationer där en Kindle Paperwhite inte fungerar.

Designmässigt finns en miss: Den smala kanten i kombination med en pekskärm innebär emellanåt oavsiktliga sidbyten. Efter ett tag lär man sig dock hur plattan ska hållas för att minimera problemet.

Plattan får bonuspoäng för en ny funktion som uppskattar hur lång lästid som återstår av pågående kapitel. Även om den inte är helt exakt ger den ändå en indikation. I en pappersbok går det snabbt att bläddra fram några sidor för att se hur långt det är kvar. I en e-bok är det bökigare.

För svenska användare, plattan går sedan början av året att beställa direkt från Amazon men säljs också av ett par svenska butiker, finns det två saker som bör kännas till.

För det första saknas ett svenskt tangentbord. Å, ä och ö går att få fram genom långtryck på a respektive o, men det innebär att det blir lite krångligt att göra marginalanteckningar.

Det andra, och viktigare, är att Kindle Paperwhite saknar stöd både för det kopieringsskydd som biblioteken utnyttjar och för de filformat som svenska boklådor använder. Det senare löser man relativt enkelt med program som Calibre, som kan konvertera från epub-formatet till Kindle.

Om läsplattan är ett bra köp beror mycket på förhållandet till böcker och hur lättdistraherad man är som person. För den som läser mycket och/eller störs av meddelanden om ny e-post eller inte kan låta bli att kolla Facebook är den ett bättre alternativ – eller ett bra komplement till – en Ipad eller Android-platta.

Bra och dåligt

Kindle Paperwhite

Skärm: 6 tum, 212 PPI, 16 gråskalor

Lagringsutrymme: 1,3 gigabyte för böcker

Uppkoppling: Wifi, även 3g i dyrare modellen

Storlek: 169 x 117 x 9,1 mm

Vikt: 213 gram

Pris: I svenska butiker cirka 1 400 kronor för wifi-modellen, 1 900 för 3g. Direkt från Amazon går det också att beställa en som inte visar annonser.

Bra

Fantastiskt bra skärm att läsa på.

Fokus på böcker innebär färre distraktioner.

Indikation på hur långt det är kvar av kapitlet.

Dåligt

Inget svenskt tangentbord.

Kan inte laddas med kopieringsskyddade böcker.

Lite för lätt att råka bläddra av misstag.