Populärteknik

Tesla-ägare chippade sig – nu låser han bilen med handen

Tesla Model 3. Foto: AP Photo/David Zalubowski, File
Tesla Model 3. Foto: AP Photo/David Zalubowski, File

Borttappade nyckelkort är inget som Tesla-fanet Brandon Dalaly behöver oroa sig över. Inte efter att ha opererat in i ett kontaktlöst nfc-chip i näven.

Publicerad

Den klassiska fysiska bilnyckeln har gjort sitt, menar många i bilbranschen. Istället blir digitala, nyckellösa system allt vanligare. Dessa bygger på att en krypterad signal skickas från en mobil eller nyckelkort till bilen.

Tog tag i problemet – bokstavligt

För vissa funkar inte lösningen som önskat. Ta amerikanen Brandon Dalaly som exempel. Efter återkommande strul med bluetooth-anslutningen tröttnade Tesla-ägaren på sin telefonnyckel. 

"Har slutligen bestämt mig för att ta tag i problemen med mobilnyckeln – bokstavligt talat", står det i en uppmärksammad tweet där Brandon Dalaly berättar att han bestämt sig för att operera in en trådlös nyckel i handen till sin Tesla. 

Sagt och gjort: Efter ingreppet – som förevigades på film – går Brandon Dalaly runt med ett Vivokey Apex-chip i höger handrygg. Det är ett litet kontaktlöst nfc-chip med stöd för Java Card, en teknik som gör det möjligt att köra olika Java-baserade appletprogram på smarta kort.

Vivokey Apex-chipet på väg in i Brandon Dalalys arm. Foto: Brandon Dalaly/Youtube
Vivokey Apex-chipet på väg in i Brandon Dalalys arm. Foto: Brandon Dalaly/Youtube

När operationen var klar installerade Dalaly Teslas app på Vivokey-chipet, och kan därefter använda det för exempelvis låsa upp och starta bilen.

"Använder chipet ofta"

Chipet i fråga är tydligen inte det första som Brandon Dalaly bär på i kroppen: 

"Jag vet att chippning inte är något för alla, precis som tatueringar eller piercings, men jag gillar det. Jag använder bägge mina chip till en mängd olika saker, och ångrar dem inte för en sekund", skriver han på Twitter.

En annan person som har chippat sig är Ny Tekniks Peter Ottsjö. Här kan ni läsa om hans upplevelse av det – och känslan av att omvärlden inte riktigt har omfamnat honom som cyborg.