Digitalisering

Telia vill bli först med 5g

Foto: Bertil Ericson / TT
Foto: Bertil Ericson / TT
Charlotta Sund, chef för norra Europa och Centralasien på Ericsson.
Charlotta Sund, chef för norra Europa och Centralasien på Ericsson.
Ericssons vd Hans Vestberg Foto: TT
Ericssons vd Hans Vestberg Foto: TT

Telia Sonera och Ericsson siktar på att bli först med 5g i Europa. Tillsammans ska de jobba för att erbjuda 5g-tjänster i Stockholm och Tallinn redan 2018.

Publicerad

Telia Sonera blev först i världen med 4g för fem år sedan. Denna gång samarbetar Telia Sonera med Ericsson för att bli först i Europa med att leverera 5g-tjänster redan 2018.

Premiären kommer denna gång att ske i Stockholm och i Estlands huvudstad Tallinn.

–Tillsammans med Telia Sonera lanserade vi det första kommersiella 4g-nätet 2009, och vi kommer att ligga i framkant även vad gäller 5g, säger Ericssons vd Hans Vestberg, i en kommentar i dagens pressmeddelande.

Telia Soneras vd Johan Dennelind är där lika förhoppningsfull:

– Vår ambition är att ligga i framkant - alltid - för att erbjuda våra kunder och samhället i stort det bästa som tekniken kan ge. Stockholm och Tallinn är två av världens mest uppkopplade städer och nu tar vi dem till nästa nivå.

Tävlingen om att bli först i världen med 5g har pågått en tid. Att bli först anses ge bra reklam för både operatör och leverantör. Telia, Ericsson och Huawei har flitigt utnyttjat sin världspremiär för 4g i marknadsföring hos sina kunder.

Flera operatörer världen över har redan annonserat sina 5g-planer, trots att deras premiär ligger flera år fram i tiden.

Sydkorea var först med att berätta att man satsade på att visa upp ett 5g-nät 2018, när landet har vinter-OS. Japanska NTT Docomo har lovat ett 5g-nät till sommar-OS 2020.

I höstas överraskades mobilbranschen när den amerikanska operatören Verizon presenterade en ännu mer ambitiös 5g-satsning. Verizons uttalade ambition är en kommersiell 5g-start redan 2017.

I förra veckan berättade nätchefen för svenska operatören Tre i Ny Teknik att planerna på 5g visserligen inte är så konkreta ännu, men att hon räknar med möjligheten att ha 5g 2020.

Och i dag presenterar alltså Telia sina planer på en 5g-premiär redan 2018.

Varken Telia eller Ericsson talar i pressmeddelandet om en "kommersiell 5g-lansering", vilket man gjorde inför 4g-premiären- Denna gång utlovar de en "5g-tjänst-upplevelser redan 2018".

Charlotta Sund, chef för norra Europa och Centralasien på Ericsson, förklarar:

– Gränsen mellan 4g och 5g är inte lika skarp som mellan tidigare mobilgeneration. Så därför kommer det inte bli lika lätt att avgöra "vem som blir först". Standarden är klar först 2020, men olika delar av världen kommer att visa upp olika typer av 5g-tjänster dessförinnan, säger hon.

Hur utbyggt 5g kommer att vara i Stockholm och Tallinn 2018 kan inte Charlotta Sund berätta. Planeringen börjar först nu.

Enligt Ericsson kommer utrustningen som Telia använder för sina 5g-tjänster 2018 även att inkludera det nya 5g-radiogränssnittet, som Ericsson utvecklat och döpt till NX.

"Det kommer att vara ett pre-kommersiellt 5g nät, där tekniken utgår från hur långt man kommit i 5g-standardiseringsprocessen, även om standardisering inte är klar", skriver Ericsson till Ny Teknik.

Standardarbetet för 5g väntas inte vara klart förrän under 2020. Därför har många i mobilbranschen rynkat på näsan åt operatörernas tidiga 5g-planer.

– Japan är kanske den som driver på hårdats för att ha ett kommersiellt 5g-nät klart till sommar-OS 2020. Sydkorea kan omöjligt hinna till 2018. De kommer säkert kunna visa vissa försök med 5g, men inte ha något kommersiella nät, sa Magnus Frodigh, med ansvar för Ericssons 5g-forskning, exempelvis till Ny Teknik i somras.

– Den stora kommersiella utrullningen kommer först 2021, förutspådde han den gången.

Enligt Ericssons senaste prognos, som presenterades i slutet av förra året, kommer det finnas 150 miljoner 5g-abonnenter 2021.

Gilla Ny Teknik på Facebook