Digitalisering

Telia öppnar för fri Facebooksurf

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Fri surf på sociala medier ska locka kunderna till Telias mobilnät. Först ut är fyra Facebooktjänster samt Twitter och Kik.

Publicerad

Datatrafik från tjänsterna Facebook, Instagram, Whatsapp, Messenger, Twitter och Kik ska inte räknas av från kundernas månatliga datamängd hos Telia.

– Sociala medier är superviktigt för våra kunder. Inte bara för att dela med sig av semesterbilder utan för att kommunicera med familjen och nära vänner. Telia står för kommunikation och vill göra det på ett sätt som känns obegränsat, säger Jonas Hasselberg som är chef för Telias konsumentaffär.

Den fria surfen gäller för två av Telias abonnemang och för all trafik som konsumeras genom de aktuella sociala nätverkens sajter och appar. Det betyder att om kunden följer en länk från Facebook till Youtube för att se ett filmklipp så börjar datatrafiken räknas av från månadspotten. Om kunden där emot ser ett klipp direkt på Facebook så påverkas inte surfpotten.

Att ge vissa sociala tjänster en gräddfil mot konsumenten är inte okontroversiellt. I månadsskiftet träder nya Eu-regler i kraft som säger att trafik över internet inte får diskrimineras. Telia är noga med att framhålla att företaget inte prioriterar trafiken från de utvalda tjänsterna på annat sätt än att den blir fri för kunden.

– Vi tycker nätneutralitet är viktigt men samtidigt är det så tydligt från våra kunder att det här är ett behov som finns. Vi måste kunna driva innovation och möta våra kunders behov, säger Jonas Hasselberg.

Han välkomnar alla sociala media-tjänster att ta kontakt med Telia för att göra liknande överenskommelser som de som Facebook, Twitter och Kik har gjort. Att definiera vad ett socialt media är för något är inte helt enkelt för Telia. Företagets definition handlar om att tjänsten ska ha fokus på kommunikation mellan människor och grupper, men det räcker inte hela vägen. Till exempel passar inte Googles Youtube eller Gmail som sociala enligt Telia.

– Alla kommer att ha sin definition av sociala medier men vi har valt en som innebär att de här sex tjänsterna är med, säger Jonas Hesselberg.

Han tror heller inte att fri surf i Telias nät kommer att gynna Facebook i konkurrensen med andra sociala nätverk.

– Jag tror inte det. 75 procent av svenskarna i dag använder Facebook och jag tror att det drivs av kundernas behov och inte vad Telia gör, säger Jonas Hesselberg.

På Post och Telestyrelsen, den myndighet som utövar tillsyn på svenska operatörer, säger man att Telias nya tjänst är intressant ur ett nätneutralitetsperspektiv. Men myndigheten planerar ingen granskning av Telias fria surf innan de nya reglerna träder i kraft den 30 april.