Samhälle

Tegnell bemöter WHO:s coronavarning: ”Ingen uppgång i Sverige”

Statsepidemiologen Anders Tegnell (till vänster) och Johan Giesecke, tidigare statsepidemiolog. Foto: TT
Statsepidemiologen Anders Tegnell (till vänster) och Johan Giesecke, tidigare statsepidemiolog. Foto: TT

Statsepidemiologen Anders Tegnell är märkbart irriterad över det faktum att Världshälsoorganisationen WHO pekat ut Sverige – tillsammans med länder som Azerbajdzjan och Kazakstan – som ett särskilt riskland för smitta. ”Det är ju inte en uppgång i Sverige, utan en väldigt tydlig nedgång”, säger han till TT.

Publicerad

(Texten uppdaterad)

På grund av att spridingen av coronaviruset åter ökar markant riskerar hälso- och sjukvården i ett antal länder att pressas till gränsen för vad den klarar av under hösten, då även säsongsinfluensa väntas kräva vårdens resurser, varnar WHO.

Elva länder pekas ut – däribland Sverige.

"I veckor har jag talat om risken för ökad spridning när länder justerar sina virusåtgärder. I flera länder i Europa har denna risk nu blivit verklighet – i 30 länder har antalet nya kumulativa fall ökat under de senaste två veckorna", säger WHO:s Europa-ansvarige Hans Henri Kluge i ett pressmeddelande.

De länder som han räknar upp förutom Sverige är: Armenien, Moldavien, Nordmakedonien, Azerbajdzjan, Kazakstan, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kirgizistan, Ukraina och Kosovo.

Milda fall

Men enligt Anders Tegnell tolkas siffrorna på helt fel sätt när det gäller Sverige.

– De har bara tittat på antalet nya bekräftade fall per dag, och det ökar på grund av vi nyligen börjat erbjuda tester till alla med symtom. Vi gör dubbelt så många prover nu jämfört med bara för någon vecka sedan, och då hittar man förstås många fler fall. Men den ökning vi ser är milda fall, inte inläggningsfall. Vi har upprepade gånger framfört i många olika sammanhang att det inte räcker med att titta på en enda datakälla för att bedöma epidemins utveckling, säger Anders Tegnell.

Stabil topp av isberg

Vad borde WHO ha tittat på i stället, för att få en mer rättvisande bild enligt dig?

– Den mest stabila källan är antalet inläggningar på intensivvården. Det är visserligen bara toppen på ett isberg, men det är en väldigt stabil topp, och där ser vi en nedgång sedan lång tid. Nu handlar det bara om några enstaka inläggningar i Stockholm och de flesta regioner, säger Tegnell.

Dessutom har antalet döda i covid gått ned, tillägger han.

– Vi har fortfarande ett antal personer som dör av covid varje dag, men vi har ingen överdödlighet längre. Det är inte fler som dör i Sverige den här veckan än under motsvarande period tidigare år.

Underlag under dagen

Får WHO den typen av uppgifter från Sverige?

– Nej, de rapporteras inte kontinuerligt. Men vi har nu gett underlag till socialdepartementet, som tar det vidare till WHO. Då hoppas vi att det blir en bättre förståelse av epidemins utveckling i Sverige. Det är ju inte en uppgång i Sverige, utan en väldigt tydligt nedgång, säger Tegnell.

När kommer WHO att få det här underlaget?

– Under dagen, hoppas jag.

Anders Tegnell tycker att det är olyckligt att WHO prickar Sverige på det här viset.

– Det hade varit bättre om man hade haft en dialog inför den här typen av uttalande, speciellt nu när det pågår en diskussion i Europa om vilka länder man kan resa till och inte resa till. Då behöver vi verkligen en nyanserad bild av den egentliga risken i olika länder, säger Tegnell.

Giesecke kortfattad

Johan Giesecke, tidigare statsepidemiolog och nuvarande rådgivare åt WHO är fåordig när TT söker honom för en kommentar.

– Jag håller helt med Anders Tegnell i den här frågan.

Varför gör WHO på det här viset?

– Det vet jag inte. Jag har inte kontakt med dem på det viset, säger Johan Giesecke.

Är det vanligt att WHO inte för en dialog med länderna?

– Tack, hejdå.