Samhälle

”Taktiska” kärnvapen kan leda till 90 miljoner offer på bara några timmar

En människa framför en bild av ett svampmoln, orsakat av en atombomb. Foto: Rick Findler/REX
En människa framför en bild av ett svampmoln, orsakat av en atombomb. Foto: Rick Findler/REX

Begränsad användning av kärnvapen fungerar inte, menar forskare vid Princetons universitet.

Publicerad Uppdaterad

USA och Ryssland moderniserar och utökar sina kärnvapenarsenaler, skrotar avtal om kontroll och nedrustning, samt indikerar numera att kärnvapen kan användas till mer än bara avskräckning.

I somras blev det känt att Pentagon – via dokument den amerikanska försvarsmyndigheten själva publicerade, men sedan drog tillbaka – leker med tanken på att använda kärnvapen för ”taktiska ändamål” och i ”begränsad regional omfattning”.

Men forskare vid Pincetons labb för global säkerhet har gjort en simulering som visar att det som börjar som en begränsad attack snabbt kan eskalera. På bara några timmar kan stora delar av Europa, USA och Ryssland förvandlas till ett radioaktivt inferno. 90 miljoner människor skulle omgående dö eller skadas. Du kan själv ta del av förloppet i videoklippet här nedan.

”Videon är baserad på oberoende bedömningar av aktuella amerikanska och ryska maktattityder, kärnvapenplaner och kärnvapenmål. Simuleringen använder data från de kärnvapen som finns att tillgå i dag, kärnladdningar, och möjliga mål för enskilda vapen. Den visar i vilken ordning striden skulle äga rum, med uppskattningar av vilka vapen som skulle riktas mot vilka mål i olika faser av kriget. Den visar hur utvecklingen av kärnvapenkonflikten går från taktisk till strategisk till att riktas mot städer.

Hökmark protesterar

Simuleringen kommer ungefär samtidigt som fler än hundra före detta höga politiker, diplomater och militära befälhavare i Europa skrivit ett protestupprop mot kärnvapen. Uppropet är riktat mot FN, som precis inlett sin generalförsamling i New York. Det skriver SVT. Före detta statsministern Ingvar Carlsson (S) och före detta europaparlamentariker och partiskereterare Gunnar Hökmark (M) är två av dem som skrivit under på uppropet.